Zahraniční faktury

• (neregistrovaný)

12. 1. 2009 10:08

Zdravím Vás,
    rád bych se zeptal těch účetních, co mají zkušenosti s učtováním zahraničních faktur. Uritě všichni znáte, že velmi často posílají zahraniční firmy nejprve zálohovku (order confirmation, proforma, atd.) a v momentě kdy se zaplatí, tak posílají fakturu ostrou. A mně by zaujímalo, jakým způsobem o tom účtujete. Já pokud dostanu zálohovku, tak ji normálně vložím do systému (samozřejmě není zaúčtována) a pak ji následně přes banku proplatím. V momentě, kdy mi dojde faktura ostrá, zálohovku ze systému vymažu a platbu bankou propojím na tu ostrou fakturu. Ale v poslední době se mně párkrát stalo, že zahraniční firmy poslali ostrou fakturu s datem, které bylo pozdější než proběhla platbva (většinou to tak není, ale teď se mi to stalo) - tzn., že v systému mám zaúčtovanou fakturu,která byla vystavena třeba 10.12., ale proplacena byla třeba 8.12. - myslíte, že to takto být může? Nebo je lepší při účtování ostré faktury zadat, že byla zaplacena záloha a mít vyčíslen kurzový rozdíl vůči té zálohovce?Účetně se mi zdá, že kurzový rozdíl by měl být vůči té ostré faktuře, ale je jasné, že to vypadá velmi blbě, když je proplaceno něco dříve než se to vystaví
    Děkuji za zkušenosti, budu Vám velmi vděčný...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 1. 2009 15:59

Lída (neregistrovaný)

Re: Zahraniční faktury
      Obchodujeme s Čínou a někdy je zaplacená proforma i 2 měsíce.
      Jedná se o zboží -účtujeme tedy na 115... poskytnuté zálohy,
      až přijde zboží a faktura, zálohu odečtu a vyčíslím kurzový rozdíl.

• 12. 1. 2009 16:07

JS (neregistrovaný)

Mohl bych Vás prosím požádat o napsání předkontací..?
      Pokud to chápu dobře, tak úhrada přes banku máte:
      314 + 563 / 221
      pak přijde vám ostrá faktura na částku dle proformy:
      132/321 a vy zúčtujete zálohu 321/132
      a kurzový rozdíl máte vyčíslen jen u té úhrady přes banku k té proformě???
      Nebo i při tom zúčtování zálohy přidáte další kurzový rozdíl, aby částky sděly??
      Opravdu děkuji za odpověď, rád bych si v tom konečně udělal jasno

• 13. 1. 2009 14:12

Lída (neregistrovaný)

Nevím jestli to budu umět dobře vysvětlit, máme trochu jiné účtování skladu a nedělám dlouho.
      Napíšu účty podle mě a převeďte si do na vaši účt.osnovu,
      v bance mám celou částku na účtu záloh (na jiné měny mám analitiku), na ostré faktuře zúčtuju zálohu podle faktury aby byla
      nulová i když na ní proforma odečtená není, kurzový rozdíl účtuji ručním vstupem vyrovnám účet záloh proti kurz.zisku nebo ztrátě.
      (Až na ostré faktuře)
      úhrada proformy 115 / 221 1000 Kč
      ostrá faktura 111 / 321 1100 Kč
      112 / 111 1100 Kč
      321 / 115 1100 Kč
      kurz.rozdíl 115 / 663 100 Kč

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).