DE-leasing-jiná účetní-špatně?

• (neregistrovaný)

12. 1. 2009 12:20

Dobrý den,
    převzala jsem účetnictví FO, vede DE a bývalá účetní účtovala leasing následovně: splátky měsíční za rok sečetla, přičetla k tomu rozpočítanou akontaci poměrně roku a na konci roku uznala jako daň. náklad.
    Dle zákona je to špatně?¨
    U leasingové smlouvy je samo majitelem do úplného splacení leasingovka, ale jak postupovat? Klient, který toto auto má, jej doplatí, vzápětí prodá a koupí nové, opět na leasing. Dle zákona my mohl odepisovat až po zaplacení leasignu, ale když ho hned prodá? Jak je to tedy s HIM?
    Nějak tomu nerozumím ( ikdyž myslelaj jsem si, že ano, ale po převzetí účetnictví bych měla dodržet odpisový a leasingový plán, který začala ta účetní přede mnou )
    Poradíte mi někdo, prosím???

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 1. 2009 12:51

anonym (neregistrovaný)

Re: DE-leasing-jiná účetní-špatně?
      1) Pokud jednotlivé splátky evidovala v DE jako výdaje nedaňové, pak na konci roku uplatní jako daňový výdaj poměrnou část z celkového nájemného jako daňový výdaj. Takže, pokud má v daňových výdajích uplatněnou správnou častku odpovídající počtu měsíců nájemného v daném zd. období, pak je tento postup správný.
      2) Pokud auto po ukončení nájmu pořídí za cenu vyšší jak 40000,00 Kč, pak samozřejmě půjde o odepisovaný majetek, ale zpravidla odkoupí předmět nájmu za částku daleko nižší (např. 1190,00 Kč). Můsí být splněny podmínky § 24 odst. 4. Pak se nejedná o odepisovaný majetek, ale zaevidujete jako daňový výdej. Takže o odpisovém plánu a o odepisování v případě odkoupení za cenu nižší jak 40000,00 Kč nemůže být řeč.
      3) Pokud předmět nájmu po skončení leasingu následně prodá, pak zdaníte příjem z prodeje. A to samozřejmě i v případě, že bude částka za prodej započtena na nově uzavřenou leasingovou smlouvu (jednalo by se s největší pravděpodobností o daňový příjem a nedaňový výdej).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).