Re: DE-leasing-jiná účetní-špatně?
1) Pokud jednotlivé splátky evidovala v DE jako výdaje nedaňové, pak na konci roku uplatní jako daňový výdaj poměrnou část z celkového nájemného jako daňový výdaj. Takže, pokud má v daňových výdajích uplatněnou správnou častku odpovídající počtu měsíců nájemného v daném zd. období, pak je tento postup správný.
2) Pokud auto po ukončení nájmu pořídí za cenu vyšší jak 40000,00 Kč, pak samozřejmě půjde o odepisovaný majetek, ale zpravidla odkoupí předmět nájmu za částku daleko nižší (např. 1190,00 Kč). Můsí být splněny podmínky § 24 odst. 4. Pak se nejedná o odepisovaný majetek, ale zaevidujete jako daňový výdej. Takže o odpisovém plánu a o odepisování v případě odkoupení za cenu nižší jak 40000,00 Kč nemůže být řeč.
3) Pokud předmět nájmu po skončení leasingu následně prodá, pak zdaníte příjem z prodeje. A to samozřejmě i v případě, že bude částka za prodej započtena na nově uzavřenou leasingovou smlouvu (jednalo by se s největší pravděpodobností o daňový příjem a nedaňový výdej).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
12. 1. 2009 12:20
Dobrý den,
převzala jsem účetnictví FO, vede DE a bývalá účetní účtovala leasing následovně: splátky měsíční za rok sečetla, přičetla k tomu rozpočítanou akontaci poměrně roku a na konci roku uznala jako daň. náklad.
Dle zákona je to špatně?¨
U leasingové smlouvy je samo majitelem do úplného splacení leasingovka, ale jak postupovat? Klient, který toto auto má, jej doplatí, vzápětí prodá a koupí nové, opět na leasing. Dle zákona my mohl odepisovat až po zaplacení leasignu, ale když ho hned prodá? Jak je to tedy s HIM?
Nějak tomu nerozumím ( ikdyž myslelaj jsem si, že ano, ale po převzetí účetnictví bych měla dodržet odpisový a leasingový plán, který začala ta účetní přede mnou )
Poradíte mi někdo, prosím???