Re: Silnič.daň-nepoužíváno,p.ručeníjenák
Evidováno na firmu není důvodem k placení silniční daně u auta do 3,5tuny, musí se používat k podnikání, ale jedná se mi právě o to, že auto jsme tři měsíce nepoužívali, ale povinné ručení jsme platit museli, jestli tento výdaj je daňový a neovlivní nijak placení silniční daně. Předem ještě dík.
Pokud auto nemáte v evidenci, tak povinné ručení si do výdajů dát nemůžete. Jedná se tedy o soukromé vozidlo a můžete si zde uplatnit pouze paušální výdaje na km a PHM. Pokud jste tedy nic z toho do výdajů nedali, pak silniční daň platit nemusíte. Pokud se mýlím, opravte mne někdo prosím, ráda se poučím.
Pokud je auto v OM plátce, pak musíte hradit zákonné pojištění (povinné ručení), pokud není SPZ uložena v depozitu. Jelikož hradíte toto pojištění ze zákona, jde o daňový výdaj bez ohledu na to, zda auto používáte v daném měsíci(ích) nebo ne a nelze dovozovat, že pokud neplatím za měsíc SD, nelze uznat daňově ani zákonné pojištění.
Tak to jsem překvapená, protože na FÚ i na školení nám bylo řečeno, že pokud se jedná o soukromé auto, lze do nákladů uplatnit pouze paušální výdaje za 1 km (v těchto paušálních výdajích už je zahrnuto vše!) a spotřeba PHM. Můžu Vás požádat o odkaz na nějaký předpis ze kterého vycházíte?
Dle tazatelky ale auto na firmu evidováno je. Pov.ruč. je tedy daňové. Silniční daň se nemusí platit za CELÉ měsíce, kdy poplatník prokáže, že auto nepoužíval. Např. auto je v autobazaru (smlouva), žádný zápis v knize jízd, žádné čerpání PHM, apod. Pokud ale třeba jen první den v měsíci auto jede, musí se za celý měsíc SD zaplatit.
díky
>>>>>Prosím, pokud jsme auto nepoužívali k podnikání, ale
>>>>>měli jsme ho v evidenci, nemusíme platit silniční
>>>>>daň,
>>>>>ale povinné ručení v té době bude řádný náklad firmy?
>>>>
>>>>Pokud se ve výdajích firmy objeví jakákoliv nákladová
>>>>položka spojená s automobilem, nebo pokud máte auto
>>>>evidováno na firmu, musíte silniční daň zaplatit.
>>>Evidováno na firmu není důvodem k placení silniční
>>>daně u auta do 3,5tuny, musí se používat k podnikání,
>>>ale
>>>jedná se mi právě o to, že auto jsme tři měsíce
>>>nepoužívali, ale povinné ručení jsme platit museli,
>>>jestli
>>>tento výdaj je daňový a neovlivní nijak placení
>>>silniční daně. Předem ještě dík.
>>
>>Pokud auto nemáte v evidenci, tak povinné ručení si
>>do
>>výdajů dát nemůžete. Jedná se tedy o soukromé vozidlo
>>a můžete si zde uplatnit pouze paušální výdaje na km
>>a
>>PHM. Pokud jste tedy nic z toho do výdajů nedali, pak
>>silniční daň platit nemusíte. Pokud se mýlím, opravte
>>mne někdo prosím, ráda se poučím.
>
>Dle tazatelky ale auto na firmu evidováno je. Pov.ruč.
>je tedy daňové. Silniční daň se nemusí platit za CELÉ
>měsíce, kdy poplatník prokáže, že auto nepoužíval.
>Např. auto je v autobazaru (smlouva), žádný zápis v knize
>jízd, žádné čerpání PHM, apod. Pokud ale třeba jen
>první den v měsíci auto jede, musí se za celý měsíc SD
>zaplatit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
12. 1. 2009 12:38
Prosím, pokud jsme auto nepoužívali k podnikání, ale měli jsme ho v evidenci, nemusíme platit silniční daň, ale povinné ručení v té době bude řádný náklad firmy?