Re: NHM v danove evidenci
V DE je pořízení softwaru (jakéhokoliv nehmotného majetku, s vyjímkou emisních povolenek, bez ohledu na výši pořizovací ceny) daňovým výdaje při úhradě. Samozřejmě za předpokladu, že jde o výdaj související s dosažením a udržením zdanitelných příjmů.
I v § 32a máte stanoveno, že pro účely ZDP se odpisují zřizovací výdaje, nehmotné výsledky výzkumu a vývoje, software, ocenitelná práva a jiný majetek, který JE VEDEN V ÚČETNICTVÍ jako nehmotný majetek vymezený zvláštním právním . Pokud vedete DE, tak neúčtujete!!!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
12. 1. 2009 15:01
Dobry den,
potrebuji nezavisly nazor dle dvou ucetnich musim software za cca 250 000,- v danove evidenci odpisovat 36 mesicu dle paragrafu 32A, kdyz jsem to chtela zadat do ucetniho program tak me to vyhodilo ze nelze v danove evidenci nehmotny majetek odepisovat a mam ho uplatnit ve zdanitelnych vydajich. Tak jsem patrala a nasla jsem nasledujici informaci na internetu cituji: V daňové evidenci jsou výdaje na pořízení nehmotného dlouhodobého majetku hned a zcela daňově uznatelné (§ 24 odst.2 písm. zn) zákona o daních z příjmů). V priructe Vydaje v danove evidenci od Verlagu je tez napsano NHM (krome emisnich povolenek) se neodpisuje cely se vklada do vydaju, kdyz ho pouzivate pro vasi vydelecnou cinnost.
Pripadam si jako blazen, protoze ucetni si stoji na svem a bez diskuze opakuji, software se odcita a Pohoda hlasi nelze odpisovat. A desim se co by me rekli pri danove kontrole pokud ucetni tvrdi neco jineho. Kdyby slo o 10 tisic ale, kdyz si odectu 250 tak to je hned o necem jinem. Predem dekuji za kazdy prispevek.