Re: nemoc delší než 14 dní
zam-ec, který je nemocný, donese zam-teli III. díl PN, pokud bude nemocný jen max. do 14 KD, tak proplatíte za prac. dny, které měl rozepsané jako směny, ve kterých měl pracovat, ale z důvodu nemoci pracovat nemohl,náhradu mzdy, ale až od 4. PD, za 1. 3 PD nic nenáleží, to je zadarmo doma, ale i v těchto dnech může zam-tel provádět kontrolu.V tomto případě Vám zůstává díl V. PN, na který ho zaplatíte.
Pokud je ale nemocný více než 14 KD, potom platíte náhradu mzdy za 1. 14 KD (jen za prac. dny, tak, jak jsem popsala), poté přinese Potvrzení o trvání doč. PN (na to zaplatíte náhr. mzdy)
a přinese IV. díl PN, který musí být řádně vyplněn zam-cem na 2. straně a Vy k tomu musíte vyplnit tiskopis Příloha k žádosti o nemocenské a musíte vyplnit vše potřebné a předat na OSSZ
- je velmi důležité, abyste správně určila rozhodné období a určila vyloučené doby (zvláště pozor u žen, které se vrací z rodič. dovolené, příp. z neplac. volna ve 4. roku dítěte, tam to nebude tak jednoduché vyplnit) a pozor na vyplnění 2. strany tohoto tiskopisu. V konečném výsledku stejně za vše odpovídá zam-tel, takže musíte dát velký pozor, aby bylo vše vyplněno dle zákona, aby OSSZ správně vypočetla dávky.Tento tiskopis je ke stažení na www.cssz.cz, tiskopisy od 1.1.2009 (nebo je k dispozici na OSSZ).
Pokud bude nemocný dlouhodobě, tak musí dokládat zam-ec (přes zam-tele) Potvrzení o trv. doč. PN a když ukončí nemoc, tak musí zam-ec přinést V. díl Rozhodnutí o uk. PN, který také musí jít na OSSZ přes zam-tele.
hlavně musí být všechno správně vyplněno, pokud bude zam-ec žádat výplatu ND složenkou, tak částka bude ponížena o poštovné
nerozumím - náhradu mzdy (z průměru na dovolenou platný pro to čtvrtletí, takže pozor, když někdo bude nemocný na konci března až do dubna - budete mít 2 průměry, pro březen a pro duben) platí zam-tel po dobu 14 KD (pokud tak dlouho nemoc trvá - ale jen za prac. dny, z toho 1. 3 PD se neplatí nic)
nemocenské dávky od 15. KD, Ošetřovné, PPM, Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství - to vyplácí OSSZ, zam-tel musí dokládat tiskopisy od lékaře řádně vyplněné lékařem, zam-cem i zam-telem a výpočet se počítá z VZ SP
k tomuto výpočtu musí zam-tel vyplnit a dodat tiskopis Příloha k žádosti o (napsat, o kterou se jedná dávku), tam se musí rozepsat po kal. měs. započitatelný příjem (VZ SP v jednotl. měsících) a vyloučené doby (pozor, je v nich malá změna proti minulému roku)
myslela jsem, pokud jsme v roce 2008 za-ncům počítali náhradu za ztrátu na výdělku.(asi jsem to špatně napsala) jestli se ještě bude počítat rozdíl mezi nemocenskou a ušlým výdělkem (náhrada za ztrátu na výdělku) ale logicky, za-nec dostane 1. 14 dní náhradu (od 4. dne ve výši 60 %) a pak to řeší OSSZ, je to tak? díky
to jsem myslela tak, když bude nemocný na přelomu března a dubna
on má nějaký průměr na hodinu platný pro I. Q - (třeba 120 Kč/hod.) - takže z tohoto průměru budete část dnů (v těch prvních 14 KD), které je nemocný v březnu,budete počítat náhradu mzdy tedy 90 % z 120 Kč, které vynásobíte 60 %, ale protože je nemocný i na začátku dubna, kdy už je (nový) platný průměr pro II. Q, tak musíte zbytek dnů dopočítat náhradu z tohoto průměru (třeba bude vyšší ,např. 130 Kč/hod.) zase přepočítáte na 90 % a vynásobíte 60 %.
aha, tak to mi teď docvaklo, protože já myslela,že se ty dva průměry budou nějak sčítat a pak z té sumy až redukovat. tak to jste mi docela vytrhla trn z paty. a když tedy ten za-nec donesl neschopenku teď v lednu, tak budu brát jaký průměr? až provedu v PC průměry v únoru za 4. čtvrtletí? budu brát ten 1. průměr na náhradu v lednu za 4. čtvrtletí? a jak říkáte: všechno na dny? jednotlivě jeden průměr a pak druhý ! díky jen aby to klaplo v praxi
Dobrý večer,
a opravdu se to má při přechodu ze čtvrtletí do čtvtletí takhle počítat? Nějak se mi to nezdá - podle této logiky by se pak musely přepočítávat třeba vyměřovací základy na nemocenskou každý měsíc, protože ty se taky vlastně každý měsíc mění.... nemá se to počítat spíše stále z původního průměru, i když jde nemoc ze čtvrtletí do čtvrtletí?
v tom případě si myslím,že ten průměr tedy spočítá počítač za to rozhodné období a já, pokud bude nemoc přecházet z jednoho do druhé Q., tak kouknu kolik je PHV v tom dalším spočteném čtvrtletí a pak budu redukovat ten nový PHV? říkám to dobře?
a k tomu dotazu výše: nemocenská se platila po celou dobu z jednoho průměru ne? děkuji
a nevěděla byste prosím, když teď v lednu budu za-ncům doplácet nemocenskou za třeba 3 dny za prosinec, tak budu platit ze stejnýho DVZ,ale pak jak? jak se udělá ten přepočet k 1.1.2009 podle hranic 610 a 870. já nevím jestli budu brát ten stále platný průměr
příklad: (průměr na nemoc je např. 752,60 Kč - ten byl platný po celou dobu nemoci) a přepočet k 1.1.2009 by byl následující:
752,60 - 610 x 0,60 + 549 = 635 (DVZ) x 0,25% (3 dny)
x 0,60% (do 30.dne)
x 0,66% (do 60.dne)
x 0,72% (od 61. a déle)
ve mzdové účetní uvádějí: přepočet se uvede u částek 552 Kč. to znamená před redukcí nebo po redukci? děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
12. 1. 2009 20:30
dobrý večer, chtěla bych se zeptat, pokud bude za-nec práce neschopný z důvodu prac. nebo nepra. úrazu a bude marodit déle než 14 dní, budu odesílat neschopenku s přílohou k žádosti o nemocenské také na příslušnou OSSZ? Pokud ano, bude mu OSSZ počítat náhradu za ztrátu na výdělku? díky