DPP nad 5000,- zalohova vs.sleva na dani

• (neregistrovaný)

13. 1. 2009 13:22

Dobry den, mam zamestnanou pani co je v duchodu a bere nad 5000,- mesicne hrubeho. Myslel jsem ze diky tomu ze mi podepsala prohlaseni tak ji tech 15% nesrazim, protoze ma narok na slevu. (nema tak velky plat aby ji prekrocila).
    Ale v diskuzich dole ctu neco o zalohove a posilani prehledu na FU. Muzete mi poradit jak postupovat spravne kdyz jde o:
    duchodkyni, podepsala prohlaseni, plat cca 9000,- hrubeho/ mesic max.
    To uz nejde do prehledu o srazkovych ale o zalohovych? Ten bude odevzdan na FU s nulou?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 1. 2009 13:25

Renata (neregistrovaný)

Re: DPP nad 5000,- zalohova vs.sleva na
      Ano,správně,z hrubé mzdy nad 5000,- se počítá zálohová daň, kterou jí při podepsaném prohlášení pokryje sleva na popl. Takže musíte vyplnit vyúčtování zálohové daně, i když bude s 0.

• 13. 1. 2009 13:26

xy5

pokud nemá jiného zam-tele, tak u Vás může podepsat daň.prohl. a uplatnit slevu na poplatníka
      z uvedeného příjmu srážíte zálohovou daň vždy, protože má podepsané daň.prohl. (tedy i z příjmu pod 5000Kč)
      vyplníte tiskopis na zálohovou daň - s nulovými hodnotami (pokud nemáte jiné zam-ce)
      srážková daň je vždy jen u nepodepsaného daň.prohl. a příjmu do 5000Kč, příjem nad 5000Kč u nepodepsaného daň.prohl. se daní zálohovou daní (ale nesmíte uplatnit slevy, protože nemá dań.prohl. podepsané)

• 13. 1. 2009 14:50

MM (neregistrovaný)

Pokud je podepsané prohlášení, tak jde vždy o daň zálohovou. Pokud je sleva na dani taková, že pokryje daňovou povinnost a daň je nula, stejně musíte podat vyúčtování daně zálohové, i když tam budete mít nuly.
      Srážková daň vás nezajímá.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).