Re: jezdecký kůň v podnikání?
Podle mého názoru by jste to ustál pouze v případe, kdyby kůň byl používán nějakým způsobem pro reklamu firmy, nebo by se podnikatel živil pořádáním kurzů jízdy na koni apod.
Asi těžko přesvědčíte správce daně, že jej používá jako dopravní prostředek :-))
Zkuste se podívat do vyhledávače, pamatuji si tady už před časem obdobnou diskuzi - ono se to většinou zvrhne v legrácky, kůň je takové vděčné téma..
Sama jsem si myslela, že náš hucul je ošetřený v účtu dobře - FO zemědělec, ubytovací služby... a stejně mi neprošlo koňské sedlo (nemáme na vožení klientů licenci apod..), takže se sedlo muselo dodanit (je to už asi 4 roky).
Jinak mám taky nejraději argumenty typu, že ostatní podnikatelé to tak dělají, tak je to holt OK...
Mě by zajímalo, jak to hodláte obhájit před správcem daně? Argument, že ostatní podnikatelé to tak taky dělají je poněkud nesmyslný. Jakým způsobem bude kůň sloužit k dosažení, zajištění a udržení příjmů? Pokud si dokážete logicky zodpovědět tuto otázku, pak si koně do výdajů můžete dát. Samotná skutečnost, že podnikatel se kvůli tomu stane soukromě hospodařícím rolníkem nestačí. Ani zemědělec, který chová býky či jiná hospodářská zvířata si nemůže koně dát do výdajů bez toho, aniž by ho prokazatelně používal k podnikání.
Ivo, me se to taky nelibi, ale mam to zauctovat, proto se ptam na nazory jinych, abych mel argument, ze je to nesmysl. Mam stejny nazor na ostatni podnikatele, protoze to treba v nakladech nikdo nema a mezi sebou se jen vytahuji jak to dali do nakladu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
13. 1. 2009 14:39
Mam dotaz, podnikatel chce dat do nakladu jezdeckeho koně, včetně ustájení. Jak to nejlepe udelat aby to bylo cisté?
Udelat dalsi zivnost na chov koni? Nebo ustájení a pronájmy stájí?
Ja jsem proti tomu, ale mam zjistit jak by to slo. Ostatni podnikatele to pry maji normalne v nakladech. Ja tomu moc neverim a zadam mistni odborniky radu.
diky