Re: náhrada - výpočet, odeslání na OSSZ
nevím, jak budou postupovat v jednotlivých OSSZ
u nás jsme se zatím dohodli, že by byli nejraději, abych to zkompletovala a předala najednou na konci měsíce - alespoň zatím, pak uvidíme (když oni ještě také nemají konkrétní informace, např. jak to bude s exekucemi, to také ještě nevědí) a jak máme podávat RO u žen, které se vrací z rodič. dovolené (zda máme vyplňovat za kolik let dozadu nebo jen za léta, kdy byl příjem + dny - to se také dohadují)
takže já čekám na konec ledna a pak se uvidí, co s tím, protože to, co donášejí zam-ci je zatím hrůza - skoro nikdo nemá vyplněnou 2. stranu, kam chce posílat nem. dávky, takže musím jim to vracet (resp. mistři jim to dávají k doplnění) a hlavně mě zaráží, že ihned s III. přichází i IV., jako kdyby už hned na začátku doktor věděl, že bude zam-ec nemocný déle než 14 KD. Prý tuto IV. mám nechávat založenou u sebe, pokud nebude nemocný déle než 14 KD. A to, že budou zam-ci nosit papír na peníze po 14 KD, to si také nejsem jistá - pokud to nebude na konci měsíce (i když informace zam-ci dostali), ale kdo by to četl. Myslím, že v tom budou ze začátku pěkné zmatky.
tak já tam taky zkusím brnknout, abych se dozvěděla jak to budou požadovat, ono to asi bude nejlepší až na konci měsíce,až budou mít i lístek na peníze. (v případě dlouhodobé nemoci).já jsem zatím obdržela od za-nců jenom část nesch.-s modrým pruhem. jak říkáte,že nikdo nemá vyplněnou 2.stranu,to je na té části nesch. kterou potřebuji pro OSSZ,když jde o pokračování neschopnosti? tu za-nci donesou v případě pokračování nemoci? žádnou jinou část neschopenky zatím nemám jen ten modrý pruh.Paní xy5, víte na co jsem se chtěla zeptat? na té příloze k žádosti o nemocenské dávky je číslo rozhodnutí o vzniku DPN. to je prosím vás č. neschopenky? pak ještě jednu věc. pokud za-nec začal marodit v lednu, budu brát prům. na dovolenou za 4. čtvrtletí? to by znamenalo,že by se vycházelo stejně ze starého průměru ne? protože průměry ještě nebudou přepočteny že? a ještě jak se pořád bavíme o té náhradě za ztrátu na výdělku,to už asi za-tel počítat nebude ne? dá náhradu za 1.14. dní (prac.) a pak to přechází OSSZ, tak to asi padá. to stejné podpůrčí doba a tak to už bude hlídat správa, že? děkuji moc :-))
To mně už iniciativně přinesli k III. dílu i IV. díl, aniž by věděli, jak dlouho budou nemocní (lístek na náhradu nemocenského si ale nepřinesli - no uvidíme, snad ho přinesou, jinak mají smůlu a já budu mít binec už od začátku v nevyplacených dávkách, protože mi budou chybět doklady na vyplacení náhrad. Takže samé hlídání už od samého začátku). Na IV. dílu kromě podpisu a datumu musí zam-ci vyplnit, jak to chtějí zaplatit. Pokud na složenku, tak musí počítat s tím, že dostanou méně peněz, OSSZ si odečte peníze za poštovné. To samé, když bude chtět někdo do ciziny vyplatit nemoc. dávky (musí uvést č. účtu, kód banky a stát) , tak srazí peníze za poplatky v bankách (nemalé). Pokud bude někdo chtět odeslat nemocenské, ošetřovné, PPM a VPTM na účet v ČR, tak se žádný poplatek nesráží.Na OSSZ jsem se dohodla (prozatím), že počkám na všechny doklady za leden a předám vše najednou, protože ani oni si nedovedou představit, pokud by tam měl někdo předávat neschopenky po částech (to se týká hlavně bývalých velkých organizací, kde je přeci jenom těch nemocných nejvíce, protože mají nejvíce zam-ců).
?
já to nemám před sebou (Příloha), ale někde se na té příloze bude muset být č. neschopenky, aby bylo jasné, k čemu se to vztahuje (asi to bude toto)
Vy budete mít průměr ze IV. Q, tímto průměrem 100% budete hradit dovolenou, ale také tímto samým průměrem, který bude zredukovaný, vyplatíte 60% jako náhradu za nemoc v těch 1. 14 KD
>
tak přesně jsem si to představovala,díky moc :-))) ale bude to stejně chaos, bude lepší jak říkáte, zavolat si individuelně na OSSZ a domluvit se pokud tedy oni budou schopni něco říct. logicky by přicházelo v úvahu počkat na všechny papíry a pak to poslat, ale já stejně pořád nechápu,to že píšou od 15.kal. dne se to má hodit na OSSZ,ale to prostě nejde,to bych poslala jen tu neschopenku s tím modrým pruhem a přílohu k žádosti, to si mám ty nemocný zvát, aby mi ty papíry donesli před 15. dnem nebo jak? oni mi to donesou až se vymarodí ne? nechápu.
>
a ještě
>jak se pořád bavíme o té náhradě za ztrátu na
>výdělku,to už asi za-tel počítat nebude ne? dá náhradu za
>1.14. dní (prac.) a pak to přechází OSSZ, tak to asi padá.
>to stejné podpůrčí doba a tak to už bude hlídat
>správa, že? děkuji moc :-))
on je nový tiskopis (Kooperativa) na odškodnění PÚ, nemám ho nyní před sebou, ale musí tam zam-tel vyplnit vyplacenou náhradu za 1. 14 KD a OSSZ vyplní nemoc. dávky, které vyplatila, takže to stejně bude muset celé potom dopočítat zam-tel a buď odškodní on a bude refundovat u pojišťovny nebo to spočítá a nechá to vyplatit pojišťovnu přímo zam-ci
podpůrčí doba by se snad hlídat neměla u zam-tele- jenže nerozumím, proč tedy se má na 2. straně Přílohy, kterou musíte k nem. dávkám vyplnit, psát předchozí neschopnosti
dneska jsem to pročítala o těch předchozích neschopnostech a je tam i neschopnosti pokud víme z předchozích zaměstnání, to si jako myslí,že budeme zjišťovat od předch. za-telů (mzdovek) kdy marodil? na školení to naznačovali. ´
já tu náhradu počítám a pak ji nechávám vyplatit KOOPERATIVOU na složenku za-nci, takže nás to nemine. je tedy ve výpočtu té náhrady velký rozdíl? to budou posílat OSSZ zpátky ty formuláře za-vatelům? protože tam musíte znát výši nemoci abyste mohla tu náhradu za ztrátu na výdělku vypočíst, rozumíte mi? kouknu do kooperativy na ty formuláře, za to taky dík
>
Dobrý večer. K novým neschopenkám - zaměstnanci také nosí III. díl, ale i IV. (s nevyplněnou druhou stranou). Co zůstává nám a co musím odeslat na OSSZ, když to přesáhne 14 dní? III. díl zůstává nám? IV. posílám na OSSZ? Jenom ten? A mám si udělat kopii? A když bude jen do 14 dnů, tak dostaneme díl V. a bez toho prostě nemůžu náhradu vyplatit?Já teď nevím, jak lidem vracet ten čtvrtý k podpisu, když jsou doma nemocní...ach jo...Ti naši zákonodárci. Myslím, že u velkých org. už to bylo zajetý a mohli to nechat. A s tou Kooperativou a exekucema to bude ještě nářez co?
Já si myslím, že ty předchozí prac.neschopnosti se musí vyplňovat proto,protože u velkých org. by vlastně OSSZ nevěděla, jak počítat podpůrčí dobu, ty předcghozí PN by neznala. Ale to si jenom myslím, kdo ví proč to je ve skutečnost,třeba si myslí, že máme málo práce, tak abychom se zabavili
na to si vám paní Lenko netroufnu odpovědět protože v tom mám sama hokej.musím se kouknout na www.cssz.cz,tam je někde práno,jak postupovat a jaký díl se kam posílá. co si nechat a co ne toť otázka. už mi někdo radil,než odešlu na OSSZ,tak všechny dokumenty ofotit. a uložit. s tou kooperativou, to čekám jestli nebude vědět paní xy5.zatím
Re: náhrada - výpočet, odesl. 1.
děkuji za důvěru, ale raději to konzultujte se svéjí OSSZ, abyste to měli opravdu v pořádku
pokud onemocní, tak zam-ec předává III. díl zam-teli, to je 1. doklad na náhradu mzdy, kterou platí zam-tel, pak by měl k tomu přinést od lékaře Potvrz. o trv. doč. PN. tj. bývalý lístek na peníze a na to by se měla vyplatit u zam-tele náhrada mzdy (zůstává založené v organizaci), to za předpokladu, že nemoc bude trvat déle než 14 KD, pokud bude kratší, tento lístek nepřinese (přinesl by ho jen v případě, že by těchto 14 KD přecházelo do dalšího měs. a Vy platila každý měsíc zvlášť náhradu mzdy za nemoc), takže když je to v jednom měsíci přinese V. díl - ukončení nesch. a na to odškodníte náhradu mzdy (takže v tomto příp. V. díl nikde neodesíláte, zůstává v organizaci založené). Pokud Vám při krátkodobé nemoci (do 14 KD) přinese zam-ec i díl IV., tak s ním nic neděláte, jen si ho založíte u sebe. Pokud je tedy někdo delší dobu nemocný (nad 14 KD), tak máte III. díl a Potvrz. o trv. doč. PN, tak, jak jsem poslala a nyní musíte IV. díl zkontrolovat, zda má zam-ec podepsáno a správně vyplněno na 2. str., kdy naposl. pracoval (abyste to měli v souladu s docházkou!) a také, co si napsal, kam to chce poslat (č. účtu Vás nemusí zajímat - to je jeho problém, kam si to napíše, jen bylo řečeno, že slůko "můj" nebudou na oSSZ zkoumat, zda je to opravdu jeho účet. Prostě je to "jeho" účet. Pokud ale zam-ec škrtne slůvko "můj" nebo napíše jméno, čí to účet je, tak to prostě neodškodní, protože se musí poslat na účet zam-ce, pokud zvolí tuto variantu.
pokračování v dalším přísp.
Re: náhrada - výpočet, odesl. 2
Pokud bude nemoc přecházet do dalšího měs., musí zam-ec donést Potvrz. o trv. doč. PN - takže v příp. dlouhodobé nemoci budete zasílat měs. tyto lístky na OSSZ (zam-ec musí vyplnit 2.str.) Až ukončí PN, tak donese V. díl, ten musí na 1. str. vyplnit zam-tel a zam-ec na 2. str. Tento díl odesíláte na OSSZ.
Pokud budete odesílat díl IV. na OSSZ, tak k tomu musíte vyplnit (pro každého nemocného zaměstnance extra pro něj)dvoustránkovou Přílohu k žádosti o .... (bez tohoto tiskopisu nic OSSZ neodškodní!) Já jenom doufám, že tento tiskopis bude moci vytisknout z programů (aby tam nebyly chyby), protože vyplňovat to ručně, si nedovedu představit. Ono bude stačit to překontrolovávat (určitě to bude nutnost, protože to teprve začíná a na program nepůjde 100% spolehnout).
Bylo doporučeno, aby vše, co bude předáváno na OSSZ, bylo ofoceno a založeno v organizaci (alespoň do té doby, než budou vychytány "mouchy"). Já s největší pravděpodobností na konci měsíce (resp. začátku nového měsíce) udělám soupis všech nemocných nad 14 KD a zkompletuji, co se zkompletovat dá. A proti podpisu vše předám na oSSZ.
Co se týká odškodnění PÚ - to ještě není dořešené, neboť jsou nové tiskopisy a zda půjde odškodňovat zálohově nebo až na konci nemoci - to je v řešení.
paní xy5, já už mám jeden pracovní a jeden nepracovní od začátku ledna, musím zavolat na OSSZ co chtějí přeposlat. jestli záznam o úrazu, IV. díl neschopenky, přílohu k žádosti o nemocenskou a samozřejmě to potvrzení od lékaře. například záznam o neprac. úrazu vůbec nemám vyplněný. to bude boj. Chci ještě poprosit, dneska jsem se dívala na stránky KOOPERATIVY a ty tiskopisy na náhradu za ztrátu na výdělku jsou stejné (oranžové) pojišťovny tedy posílají modré ale na stránkách mají takový červenooranž. formulář. měli by být jiné? díky moc
>>>
>>Pokud bude nemoc přecházet do dalšího měs., musí
>>zam-ec donést Potvrz. o trv. doč. PN - takže v příp.
>>dlouhodobé nemoci budete zasílat měs. tyto lístky na
>>OSSZ
>>(zam-ec musí vyplnit 2.str.) Až ukončí PN, tak donese
>>V.
>>díl, ten musí na 1. str. vyplnit zam-tel a zam-ec na
>>2. str. Tento díl odesíláte na OSSZ.
>>Pokud budete odesílat díl IV. na OSSZ, tak k tomu
>>musíte vyplnit (pro každého nemocného zaměstnance
>>extra
>>pro něj)dvoustránkovou Přílohu k žádosti o .... (bez
>>tohoto tiskopisu nic OSSZ neodškodní!) Já jenom
>>doufám,
>>že tento tiskopis bude moci vytisknout z programů
>>(aby
>>tam nebyly chyby), protože vyplňovat to ručně, si
>>nedovedu představit. Ono bude stačit to
>>překontrolovávat
>>(určitě to bude nutnost, protože to teprve začíná a
>>na
>>program nepůjde 100% spolehnout).
>>Bylo doporučeno, aby vše, co bude předáváno na OSSZ,
>>bylo ofoceno a založeno v organizaci (alespoň do té
>>doby, než budou vychytány "mouchy"). Já s největší
>>pravděpodobností na konci měsíce (resp. začátku
>>nového
>>měsíce) udělám soupis všech nemocných nad 14 KD a
>>zkompletuji, co se zkompletovat dá. A proti podpisu
>>vše předám
>>na oSSZ.
>>
>>Co se týká odškodnění PÚ - to ještě není dořešené,
>>neboť jsou nové tiskopisy a zda půjde odškodňovat
>>zálohově nebo až na konci nemoci - to je v řešení.
>
>
>paní xy5, já už mám jeden pracovní a jeden nepracovní
>od začátku ledna, musím zavolat na OSSZ co chtějí
>přeposlat. jestli záznam o úrazu, IV. díl neschopenky,
>přílohu k žádosti o nemocenskou a samozřejmě to potvrzení
>od lékaře. například záznam o neprac. úrazu vůbec
>nemám vyplněný. to bude boj. Chci ještě poprosit, dneska
>jsem se dívala na stránky KOOPERATIVY a ty tiskopisy na
>náhradu za ztrátu na výdělku jsou stejné (oranžové)
>pojišťovny tedy posílají modré ale na stránkách mají
>takový červenooranž. formulář. měli by být jiné? díky moc :-))
já se na jejich stránky nedívala, ale potřebovala jsem něco řešit po telefonu s Koop., tak mi to paní říkala, že mají nové tiskopisy, tak mi vzor zrovna přeposlala (musí se vyplňovat nově náhrada za 1. 14 KD od zam-tele, to zabere asi 2/3 stránky a potom asi 1/3 zabere vyplňování od OSSZ) - ale tohle zatím vůbec neřeším, protože zatím dodělávám loňský rok v odškodnění PÚ
tak to tedy vůbec nevím, kde bych ten formulář na stránkách našla.budu ho taky potřebovat. je možný,že když za-nce nahlásíme na IBP, pojišťovnu a tak,že oni ho pak pošlou. tak uvidíme.
náhradu počítám až po uzdravení, až mám posudek o bolestném, doklad o zaplacení od doktora.napíši a vyplním hlášení o poj. události, vypočtu náhradu, napíši průvodní dopis, přiložím posudek o bolestném, doklad o zaplacení a záznam o úrazu.tak s tím odškodňováním je asi čas až po vymarodění, že?
já jsem doposud požadovala , aby Koop. vyplácela zálohově přímo zam-ci (odškodnění nejde u nás přímo přes mzdy - je to rozhodnutí našeho vedení), ale to jsem vyplácela i ND, tak jsem to tak udělat mohla, nyní, když bude vyplácet ND OSSZ, tak asi vyplní tiskopis až po ukočení nemoci (ale to je jenom moje domněnka - zatím se tím netrapte)
u nás taky ta náhrada nejde přes mzdy, normálně jsem vypočetla nemocenskou, tu za-nec měl na výplatní pásce a po uschopnění mu právě vypočtu ten rozdíl (ušlý výdělek) a odesílám s papírama na kooperativu a ona odškodní za-nci na složenku. dnes jsem na kooperativu volala,tak mi paní řekla ohledně těch tiskopisů,že vše zůstává stejné, akorád ten formulář náhrada za ztrátu je jiný. na stránkách ho nemají, tam jsem se dívala a také jsem to paní říkala a ona,že dá požadavek aby ho tam dali, tak uvidíme.má jeden jediný formulář u sebe (takže asi opravdu nové tiskopisy jsou) a slíbila mi,že mi ho nafaxuje, ale asi na to během dneška zapoměla.volala jsem také na naší OSSZ aby mi řekli jak si to představují s odesíláním neschopenek (všech dokumentů) jak jim to mám zasílat.řekli mi,že III. díl " hlášení je pro za-tele pro výpočet náhrady. ten si necháváme. (to je i na tom III. díle napsané) pokud bude za-nec nemocen déle než 14 dní, tak potom řeším následující:
a) za-nec donese IV. + V. díl, to znamená, že ukončil a já oba díly odešlu společně s přílohou k žádosti o nemocenskou na OSSZ + třeba ještě se záznamem o úrazu.to je jedna varianta.
b) za-nec donese IV. díl + lístek na peníze, to zanamená,že nemoc pokračuje a já odesílám společně s přílohou k žádosti o nemocenskou na OSSZ + v případě potřeby záznam o úrazu.to může nastat v druhém případě.
veškeré tiskopisy (oznámení o nástupu, skončení) zaměstnání, ELDP (jsou nové), přehled o pojistném (pokud nemáte tiskopis v PC atd.) si musíme vyzvednout osobně. s paní jsem se domluvila,až mi jich pro začátek pár pošle. bude jiný variabilní symbol a nové předčíslý, ale to už víte, to budou v průběhu posílat. co mi není jasný tak pořád nevím kolik bude platit za-tel sociální. myslím,že 25%, ale nejsem si jistá.
co se týče té náhrady jak píšete,že to bude vyplácet a počítat OSSZ,tak si myslím,že máte pravdu, protože dnes jsem se na to ptala a pani mi řekla, že si myslí,že prac. a neprac. úrazy už se budou považovat za jedno a to samé. a že od nového roku se odškodňovat nebude, (jako za-tel nebude odškodňovat),že to zanikne. ale neřekla to na stoprocent.
paní xy5 nevíte jak se bude tato náhrada za ztrátu na výdělku zohledňovat na ELDP? (za rok 2008?) jestli se to tam vůbec bude vykazovat když je to příjem od pojišťovny? pokud třeba za-nec dostane část náhrady v průběhu nemoci a pak po ukončení nemoci další konečnou náhradu (zůstatek náhrady)? děkuji
vy to opravdu po těch 14 ti dnech odesíláte? já nevím zda mám když nemám od nemocného ani škrábnuto. vždyť on je doma. nebo si ho mám pozvat ať mi donese ty papíry od doktora? nebo na to pamatuje doktor a říká nemocným po 14 dnech si přijďte pro potvrzení?
řešila bych to přesně jako vy, je to rozumné, jinak v tom bude děsnej binec, když se to bude posílat po částech a ani nikoho nedonutíte, spíše budeme otravovat s tím,že budeme za-nce uhánět kvůli papírům. já se chystám zítra zavolat, v práci budu skoro sama,tak vezmu papír a sepíšu si to. zkopírovala jsem si vaše odpovědi a budu se ptát a navrhnu to tak jako vy. děkuju moc :-))
Re: náhrada - 1. oprava slova
>děkuji za důvěru, ale raději to konzultujte se svojí
>OSSZ, abyste to měli opravdu v pořádku
>pokud onemocní, tak zam-ec předává III. díl zam-teli,
>to je 1. doklad na náhradu mzdy, kterou platí zam-tel,
>pak by měl k tomu přinést od lékaře Potvrz. o trv.
>doč. PN. tj. bývalý lístek na peníze a na to by se měla
>vyplatit u zam-tele náhrada mzdy (zůstává založené v
>organizaci), to za předpokladu, že nemoc bude trvat déle
>než 14 KD, pokud bude kratší, tento lístek nepřinese
>(přinesl by ho jen v případě, že by těchto 14 KD
>přecházelo do dalšího měs. a Vy platila každý měsíc zvlášť
>náhradu mzdy za nemoc), takže když je to v jednom
>měsíci, přinese V. díl - ukončení nesch. a na to odškodníte
>náhradu mzdy (takže v tomto příp. V. díl nikde
>neodesíláte, zůstává v organizaci založené). Pokud Vám při
>krátkodobé nemoci (do 14 KD) přinese zam-ec i díl IV.,
>tak s ním nic neděláte, jen si ho založíte u sebe.
>Pokud je tedy někdo delší dobu nemocný (nad 14 KD), tak
>máte III. díl a Potvrz. o trv. doč. PN, tak, jak jsem
>poslala
místo poslala má být popsala
a nyní musíte IV. díl zkontrolovat, zda má
>zam-ec podepsáno a správně vyplněno na 2. str., kdy
>naposl. pracoval (abyste to měli v souladu s docházkou!) a
>také, co si napsal, kam to chce poslat (č. účtu Vás
>nemusí zajímat - to je jeho problém, kam si to napíše,
>jen bylo řečeno, že slůko "můj" nebudou na oSSZ zkoumat,
>zda je to opravdu jeho účet. Prostě je to "jeho" účet.
>Pokud ale zam-ec škrtne slůvko "můj" nebo napíše
>jméno, čí to účet je, tak to prostě neodškodní, protože se
>musí poslat na účet zam-ce, pokud zvolí tuto variantu.
>
>pokračování v dalším přísp.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
13. 1. 2009 16:02
Potřebovala bych poradit, náhrada mzdy se bude za leden počítat až v únoru, ale pokud bude nemoc delší než 14 dní,tak musím odeslat příslušné tiskopisy a doklady na OSSZ (vyplněné).Ptám se: určitě budu potřebovat nějaký update ( aktualizaci ) do počítače, že? jedná se mi o to,abych správně vyplnila RO, průměry, vyměř.základy atd., které musím (teď nevím jestli hned 15.den nebo mohu déle) odeslat na příslušnou OSSZ. Přeci to nebudu počítat v ruce? poraďte prosím