Re: Ocenění, odpisy budov vložených jako
Odhad už určitě máte - ustavující valná hromada s ním pracuje. Více informací v ObchZ, např. § 59. Je třeba zjistit, jaká část hodnoty nemovitosti se započítává jako vklad do základního kapitálu a co se děje se zbytkem (pro společníka s dopadem např. do DzPN).
Účetně budete odpisovat na základě posudku.
Pro daňové účely budete pokračovat v odpisování započatém původním vlastníkem (§ 30/10 ZDP)!!!
Pozor, je důležité znát veškeré informace.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
14. 1. 2009 12:53
Dobrý den, moc prosím o konzultaci problému.
Jsme a.s. a základní kapitál byl splacen vkladem souboru nemovitostí. Pokud chci tyto budovy zařadit do užívání a odpisovat, musím mít od znalce odhad na hodnotu každé budovy zvlášť, protože je chci odpisovat každou zvlášť.
Ale teď nevím, zda ten odhad musí být maximálně do výše splaceného kapitálu, nebo může být i výšší. Budovy mají totiž určitě několikanásobně vyšší hodnotu. (jak to bude v zahajovací rozvaze?)
Můžete mi prosím poradit, zda mám odepisovat z odhadnuté ceny, nebo z hodnoty vkladu?
Doufám, že jsem to trošku zvládla vysvětlit, protože jsem začátečník a moc tomu nerozumím, úplně jsem se do toho zamotala!
Za jakoukoliv pomoc děkuji a přeji krásně den!