Re: Vyřazení drobného majetku v DE
zákon o dph §78-úprava odpočtu daně(provádí se pouze u hmot.maj.nad 40.000 a nehm.maj.nad 60.000.DHIM se nikde v zákoně neřeší.
Buď počítač vyřazuji z OM důvodu likvidace (mám např. potvrzení o odevzdání do sběrného dvora), nebo z důvodu jeho nefunkčnosti a neopravitelnosti (mám potvrzení od opraváře) - pak jsem, alespoň dle mého názoru, neuskutečnila zdanitelné plnění.
Nebo počítač vyřazuji z OM proto, že si jej převádím do osobního užívání - a tady to vidím na odvod DPH.
A to nemluvím o základu daně, do 2008 byla základem cena obvyklá. Od letoška se základ daně stanoví podle 36/6/a),bod 1 - tedy z pořizovací ceny.
Neradím, pouze vyjadřuji čistě osobní stanovisko. Takto zastaralý lze prodat jakékoliv nespojené osobě za stovku. Raději bych odvedla DPH 19,- Kč, než bych se později dohadovala se správcem daně nad § 13 ZDPH (dle mého názoru je vyřazení PC do osobního užívání zdanitelným plněním).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
14. 1. 2009 18:37
Prosím o radu, potřebuji vyřadit drobný majetek v DE, jsem plátce DPH. Jedná se o počítač pořízený v roce 2004, dnes v podstatě neprodejný. Na PC bylo uplatněno DPH při pořízení. Nevím jestli musím odvést zpět DPH, když PC chci pro děti. Děkuji.