Re: Rodičovská a ošetřovné 2009
Takhle to tam snad není. Myslí se tím to, že pokud vy by jste byla doma na rodičovské dovolené nemohl by si váš manžel požádat o ošetřovné na dítě se kterým vy by jste byla doma.Ale pokud vy by jste nemohla pečovat o dítě, např. pro nemoc, tak potom by si mohl požídat o ošetřovné.Alespoň tak jsem to chápala já.
také se domnívám, že Vy na ošetřovné nárok máte
ale já nastíním jiný problém, který bude zajímat MÚ:
problém nastane u zam-tele manžela, kdyby on přinesl ošetřovné na dítě, kterému ještě nejsou 3 roky
jak má tato mzdová účetní vědět, zda jeho žena je nebo není na rodič. dovolené (pokud budou mít dítě do 3 let, tak ona už může pracovat, ale může být s dítětem doma a nikam do práce nechodit)
tam je uvedeno, že pokud je někdo z rodičů na rodičovské, ten druhý si na dítě nemůže vzít ošetřovné. Já jsem sice na rodičovské, ale chodím do práce. Já si ošetřovné chci vzít, ale když jsem na rodičovské, tak mi ho neproplatí? Manžel s dítětem zůstat doma nemůže.
já se domnívám, že Vy nárok na ošetřovné máte
ať se Vaše mzdová účetní pozeptá na OSSZ, jak má postupovat, protože stejně nyní Ošetřovné vyplácí OSSZ, ale MÚ musí určit, zda je nebo není na to nárok, zda platit nebo neplatit - a to z novely zákona až tak jasné není
je to nyní nové, takže teprve praxe ukáže, co vše to přinese za problémy (a tady u těch dětí do 3,4 let - tam problémy s určováním nároku určitě budou)
mám už od 5.1. od zaměstnankyně která pobírá rod.přísp. a současně u nás pracuje "rozhodnutí o potřebě ošetřování", také jsem se dostala k dilematu viz výše a na sociálce mi řekli jednoznačně, že v této siuaci nárok na ošetřovné má. Dodávám, že je samoživitelka, ale nehraje to v tomto případě roli (jen že 16 dní)
teď ale řeším, kdy odeslat na ossz, jestli až přinese "rozhodnutí o ukončení potřeby ošetřovat", nebo neprodleně jak je uvedeno v §97 zákona o nem.pojištění, a pak dodatečně to ukončení, nevíte ?
Pobírat rodičovský příspěvek ještě neznamená, že je žena na rodičovské. Rod. dovolená a rod. příspěvek spolu nesouvisí. Ona může pobírat rodičovský příspěvek a přitom vůbec nemusí být na rodičovské dovolené. Nebo může být na rodičovské dovolené u jednoho zaměstnavatele a u druhého může pracovat. Přičemž je zcela nepodstatné, zda rodičovský příspěvek pobírá či ne. Jsem doho názoru, že pokud pracuje (ať už u téhož zaměstnavatele nebo u jiného), pak v tomto prac. poměru nárok na ošetřovné má.
>>
>>mám už od 5.1. od zaměstnankyně která pobírá
>>rod.přísp. a současně u nás pracuje "rozhodnutí o
>>potřebě
>>ošetřování", také jsem se dostala k dilematu viz výše
>>a na
>>sociálce mi řekli jednoznačně, že v této siuaci nárok
>>na ošetřovné má. Dodávám, že je samoživitelka, ale
>>nehraje to v tomto případě roli (jen že 16 dní)
>>teď ale řeším, kdy odeslat na ossz, jestli až přinese
>>"rozhodnutí o ukončení potřeby ošetřovat", nebo
>>neprodleně jak je uvedeno v §97 zákona o
>>nem.pojištění, a
>>pak dodatečně to ukončení, nevíte ?
>
>Pobírat rodičovský příspěvek ještě neznamená, že je
>žena na rodičovské. Rod. dovolená a rod. příspěvek spolu
>nesouvisí. Ona může pobírat rodičovský příspěvek a
>přitom vůbec nemusí být na rodičovské dovolené. Nebo může
>být na rodičovské dovolené u jednoho zaměstnavatele a
>u druhého může pracovat. Přičemž je zcela nepodstatné,
>zda rodičovský příspěvek pobírá či ne. Jsem doho
>názoru, že pokud pracuje (ať už u téhož zaměstnavatele nebo
>u jiného), pak v tomto prac. poměru nárok na ošetřovné
>má.
"Pobírat rodičovský příspěvek ještě neznamená, že je
>žena na rodičovské". To určitě ne, jen jsem nenašla kde v zákoně se řeší kolize rodičovské dovolené a ošetřovného, jak vlastně zněl dotaz. Našla jsem jen že když na dítě jiná osoba pobírá rodičovský příspěvek či PPM, nemá zam-ec nárok na ošetřovné na toto dítě (i když pracuje). Proto jsem psala o příspěvku a ne o dovolené.Na můj dotaz na OSSZ mi vlastně řekli co píšete, že pokud pracuje má nárok.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
14. 1. 2009 20:22
Jsem na rodičovské se synem, který navštěvuje školku 5 dní v měsíci, zároveň jsem zaměstnána u původního zaměstnavatele na 6 hodin denně. Pro syna mám placené hlídání. Syn nyní onemocněl a dle nového znění zákona, nemá žena na rodičovské dovolené nárok na ošetřovné. Je tomu tak i v případě, že pracuje? Jak mám se synem zůstat doma? To si mám vzít dovolenou?