Re: Nárok na dovolenou?
Mám dojem, že se ptáte nikoliv na dovolenou, ale na pracovní volno za účelem vyhledání nového zaměstnání. Toto pracovní volno se poskytuje v rozsahu jeden půlden za každý týden odpovídající 2měsíční výpovědní době, se souhlasem zaměstnavatelem ho lze slučovat. Je to pracovní volno jako každé jiné, tzn. že zaměstnanec je povinen prokázat, že plnil účel, k němuž toto volno směřuje. Jedná se o pracovní volno bez náhrady mzdy, pouze končí-li PP výpovědí nebo dohodou podle § 52 a) až e) ZP, náhrada mzdy náleží. Dovolená se řídí obecnými pravidly, tzn. pokud v roce 2009 odpracujete alespoň 60 prac. směn, bude vám náležet poměrná část dovolené za kal. rok v rozsahu 1/12 za každý celý měsíc trvání PP. Pokud 60 pracovních směn neodpracujete, bude se jednat o dovolenou za odpracované dny v rozsahu 1/12 dovolené za kal. rok za každých 21 odpracovaných dnů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
15. 1. 2009 11:10
Dobrý den,
chci se Vás zeptat, když mi zaměstnavatel dal výpověď a hledám si novou práci, mám nárok na dovolenou? Kolik dní a je to placené či neplacené volno?? PROSÍM PORAĎTE MI A CO NEJDŘÍV!!! MNOHOKRÁT DĚKUJI!!!