Daňové zvýhodnění - studující dítě OSVČ

• (neregistrovaný)

15. 1. 2009 11:38

Mám dotaz, může uplatnit matka daňové zvýhodnění na zletilou dceru studující VŠ, která je OSVČ. Podle mne vzhledem k příjmům dítěte nemá rodič nárok na daňové zvýhodnění. Prosím o radu. Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 1. 2009 11:41

Líba (neregistrovaný)

Re: daňové zvýhodnění - studující dítě O
      Do příjmů dítěte nikomu nic není. Pokud je dítěti méně než 26 let a přineslo potvrzení o studiu, tak splňuje podmínky nezaopatřenosti podle zákona o státní sociální podpoře.

• 15. 1. 2009 12:11

Advances (neregistrovaný)

A co § 35c odst. 6) kdy za vyživované dítě poplatníka se považuje dítě zletilé do věku 26 let, jestliže nepobírá důchod, studuje, nebo nemůže studovat, nebo nemůže vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc atd..?? V tomto případě dítě studovat může a studuje a ještě k tomu vykonává výdělečnou činnost.

• 15. 1. 2009 12:29

Líba (neregistrovaný)

No vždyť ano, s t u d u j e .

b) zletilým dítětem až do dovršení věku 26 let, jestliže nepobírá plný invalidní důchod a
      1. soustavně se připravuje na budoucí povolání; příprava na budoucí povolání se posuzuje podle zákona o státní sociální podpoře

Žádné omezení jakékoliv výdělečné činnosti tam není.

• 15. 1. 2009 12:42

Advances (neregistrovaný)

měla jsem na mysli b) 2. Zákon o st.soc.podpoře vymezuje za co se považuje soustavní příprava na budoucí povolání, § 14 odst. 2) písm. b) ..Budu vycházet jen z prohlášení poplatníka daně,kdy matka studium dokládá, šlo mi jen o info, neboť matka sama přiznává příjmy dcery. Logicky mi napadlo, že dítě se svými příjmy není vyživovaným dítětem, byť studujícím. Děkuji za Vaše reakce.

• 15. 1. 2009 13:03

Líba (neregistrovaný)

Aha, to vás zmátlo. Vámi uváděný paragraf řeší poslední prázdniny po ukončení studia.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).