Re: daňové zvýhodnění - studující dítě O
A co § 35c odst. 6) kdy za vyživované dítě poplatníka se považuje dítě zletilé do věku 26 let, jestliže nepobírá důchod, studuje, nebo nemůže studovat, nebo nemůže vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc atd..?? V tomto případě dítě studovat může a studuje a ještě k tomu vykonává výdělečnou činnost.
No vždyť ano, s t u d u j e .
b) zletilým dítětem až do dovršení věku 26 let, jestliže nepobírá plný invalidní důchod a
1. soustavně se připravuje na budoucí povolání; příprava na budoucí povolání se posuzuje podle zákona o státní sociální podpoře
Žádné omezení jakékoliv výdělečné činnosti tam není.
měla jsem na mysli b) 2. Zákon o st.soc.podpoře vymezuje za co se považuje soustavní příprava na budoucí povolání, § 14 odst. 2) písm. b) ..Budu vycházet jen z prohlášení poplatníka daně,kdy matka studium dokládá, šlo mi jen o info, neboť matka sama přiznává příjmy dcery. Logicky mi napadlo, že dítě se svými příjmy není vyživovaným dítětem, byť studujícím. Děkuji za Vaše reakce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
15. 1. 2009 11:38
Mám dotaz, může uplatnit matka daňové zvýhodnění na zletilou dceru studující VŠ, která je OSVČ. Podle mne vzhledem k příjmům dítěte nemá rodič nárok na daňové zvýhodnění. Prosím o radu. Děkuji