Re: mateřská dovolená
Teď už jste asi na rodičovské dovolené. Váš zaměstnavatel byl povinen vám držet původní místo pouze po dobu mateřské, tzn.280 dní. Pak jste nastoupila na rodičovskou - zaměstnavatel vám nemůže dát výpověď, ale nemusí držet původní místo. Ve 3 letech dítěte buď nastoupíte do práce a nebo písemně zažádáte o neplacené volno do 4 let dítěte. Zaměstnavatel Vám to ale nemusí povolit a může vás propustit.
Já jen upřesním, že rodičovská dovolená je název volna u zaměstnavatele a rodičovský příspěvek je název státní dávky a jedno s druhým nesouvisí. Rodičovská dovolená je maximálně do 3 let dítěte bez ohledu na to, jak dlouho rodičovský příspěvek pobíráte nebo budete pobírat. Pokud se syn narodil 3.3.2006, pak 4.3.2009 máte nástup zpět do práce. Pokud Vám další volno zaměstnavatel nepovolí a Vy budete chtít zůstat doma, pak nebude na něm, aby Vás propustil, ale na Vás, abyste se Vy sama na ukončení dohodla nebo dala výpověď (pochopitelně bez odstupného). Pokud byste se ovšem do práce vrátit chtěla, ale on pro Vás práci neměl, pak Vám dá výpověď on (a náleží odstupné).
>Dobrý den ,
>vím asi se Vás na to samé ptá spoustu maminek,ale
>prosím vás o radu.
>Jsem zmatená.......
>Jsem zaměstnaná,a šla jsem na MD.
>malý se narodil 3.3 2006 a na sociálce mi řekli,že
>jsme se vešli do 20měsíce.A že máme nárok 3roky na
>7.600kč.a pak ještě do 4roku(3.3 2010) malého na 3.800kč.je
>to tak????
Opravdu to takto je. U dětí narozených do 31.3.2006 se pro rodičovský příspěvek použijí tzv. "přechodná ustanovení", tzn. že maminky mají automaticky nastaveno do 3 let 7600,-, poté do 4 let 38000,-. Při RodP si můžete nastoupit do práce a vydělat si neomezeně, hlídá se akorát školka, do 3 let 5 dní/měsíc. v 3/09 si můžete vybrat buď 5 dní/měsíc nebo 3 hodiny/den (až od 3.3.09 včetně) a od 4/09 5 dní/měs. nebo 3 hod./den. Nesmí se obě varianty v jednom měsíci kombinovat.
>A jak je to s mím zaměstnání,můžu být na mateřské
>dovolené do toho 3.3 2010 nebo musím nastoupit 3.3 2009
>na své původní místo.
>A pokud firma u které jsem vedená,bude propouštět jak
>to bude semnou??
>Snad jsem Vám to napsala srozumitelně:)
>Moc Vám děkuji o radu s pozdravem Markét
>
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
15. 1. 2009 19:56
Dobrý den ,
vím asi se Vás na to samé ptá spoustu maminek,ale prosím vás o radu.
Jsem zmatená.......
Jsem zaměstnaná,a šla jsem na MD.
malý se narodil 3.3 2006 a na sociálce mi řekli,že jsme se vešli do 20měsíce.A že máme nárok 3roky na 7.600kč.a pak ještě do 4roku(3.3 2010) malého na 3.800kč.je to tak????
A jak je to s mím zaměstnání,můžu být na mateřské dovolené do toho 3.3 2010 nebo musím nastoupit 3.3 2009 na své původní místo.
A pokud firma u které jsem vedená,bude propouštět jak to bude semnou??
Snad jsem Vám to napsala srozumitelně:)
Moc Vám děkuji o radu s pozdravem Markét