Záloha do EU vyšší než konečná faktura

• (neregistrovaný)

16. 1. 2009 10:13

dobrý den, prosím o radu. Zaplatili jsme našemu dodavateli z EU proforma fakturu. Zboží následně nepřišlo vše a byla přiložena faktura na nižší částku, odpovídající množství zboží.
    Prosím jak o tom účtovat a jak je to s DPH ?

Při účtování bych řekla, že mi tam zůstává viset účet 314 poskytnuté provozní zálohy. U DPH vlastně použiji jen tu jejich konečnou fakturu, proforma není vlastně DD, že?

Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 1. 2009 10:41

anonymus (neregistrovaný)

Re: záloha do EU vyšší než konečná faktu
      Ano, proforma není žádným daňovým dokladem, směrodatná je pro Vás faktura. Poskytli jste prostě zálohu a odebrali jste toho prostě méně. Při odúčtování zálohy z této ostré faktury používáte kurzový rozdíl, který vznikl při platbě té profory, je to tak? Nebo proformu vyhodíte a platbu a vyčíslení kurz. rozdílu berete vůči té konečné faktuře?

• 16. 1. 2009 11:15

Zuzana (neregistrovaný)

Re: záloha do EU vyšší než konečná faktu
      Já právě vůbec nevím,jak to mám udělat. Myslela jsem si, že jen uzdělám kurzový rozdíl mezi dnem zaplacení PrF a dnev vystavení DD ,ale jen bych u obou brala částku odpovídající konečné faktuře. Ten zbytek z proformy by mi pořád zůstal na 314 a až bychom brali další zboží, zaplatili bychom na záloze zase míň. Ale teď nevím,jak by měla vypadat ta nová proforma na to další zboží. Jestli by měla být ponížena o ten náš přeplatek, nebo by měla odpovídat dalšímu DD a my bychom jenom zaplatili o přeplatek méně?

Děkuji, nějak jsem se teda zamotala :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).