Re: Ukončení podnikání - majetek
Vyřešila bych to prodejem za nějakou symbolickou cenu na někoho, kdo nebude osobou blízkou a zdanila v §7, když si nechcete nechat napsat protokol. :-) A tak bych vyřešila i ostatní majetek a zásoby které bych měla, protože §23 odst.8 zákona o daních z příjmů upravuje případy ukončení jak postupovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
16. 1. 2009 12:25
Podnikal jsem jako fyzická osoba, neplátce DPH a výdaje jsem účtoval podle skutečných nákladů. Před třemi lety jsem si takto pořídil LCD monitor a protože se pochopitelně vešel do limitu 40.000,- Kč, nevkládal jsem ho do majetku „firmy“, ale vykázal jsem jej jako provozní režii. V následujících daňových obdobích jsem přešel k účtování výdajů paušálem. K 31.12.2008 jsem podnikání ukončil a odešel do důchodu. Teď, když je mi monitor k ničemu a chci jej v rodině darovat (nebo formálně prodat), nebudu muset příjem z jeho prodeje zahrnout do daňového přiznání ? A čí vlastně monitor je, můj jako soukromé osoby a můžu si s ním dělat co chci a nebo je nějak se mnou svázán jako s fyzickou osobou a musím jej nějak z podnikání formálně „papírově“ vyřadit. Nechci ale podvádět a psát smyšlené protokoly o tom, že se monitor rozbil.
Děkuji za odpověď Tomáš