Oštřování člena rodiny

• (neregistrovaný)

16. 1. 2009 13:27

Dobrý den. Mám dotaz.
    Nyní mám paragraf na svou dceru, ale ráda bych se vystřídala v OČR s manželem. Dle nového zákona to od 1.1.2009 jde.
    Jak ale na to ? Naše dětská lékařka to neví. Má mně ukončit paragraf a napsat ihned nový na mažela ? Nebo se to řeší jinak?
    Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 1. 2009 14:02

xy5

Re: Oštřování člena rodiny
      ano, vystřídání s manželem je možné, protože je to ale novinka, tak v tom možná budou ze začátku zmatky
      nevím, jestli jsem to přesně pochopila, protože jsem to zatím neřešila, ale takto nějak to je
      dostanete rozhodnutí o potřebě ošetřování - III. díl (nezapomeňte vyplnit a podepsat 2.xtr.), poté musíte s manželem vyplnit tiskopis Žádost o ošetřovné osoby, které převzala ošetřování (tiskopis A4 plný údajů) a také se musí na OSSZ předat díl IV. ukončení doby ošetřování (nezapomeňte vyplnit 2. str.), mezitím musí ještě lékař vystavit Potvrzení o trvání potřeby ošetřování
      takže: samé papírování, MÚ obou firem budou muset vyplnit Přílohu k žádosti o ošetřovné

• 16. 1. 2009 14:10

xy5

všechny tiskopisy musíte předávat přes svoji mzdovou účtárnu (příp. se zeptejte svojí MÚ) - nic nesmíte dávat přímo na OSSZ

• 16. 1. 2009 14:15

xy5

upřesňuji: Vy za sebe dáváte svému zam-teli a manžel za sebe také svému zam-teli
      OSSZ jsou propojené, takže budou kontrolovat, abyste nečerpali současně

• 16. 1. 2009 17:42

makyna (neregistrovaný)

Jste zlatíčko. Děkuji za odpověď. Prosím zkuste to se mnou ještě jednou.
      Já mám na sebe paragraf, který je celkem na deset dní. Vyplním formulář - žádost o ošetřovné... Já i manžel ? Nebo jen manžel, který mě střídá v ošetřování ?
      Pochopila jsem, že teda oba dva. Vyplníme, doneseme na svojí MÚ a oni by to měli poslat na sociálku ? A manželovi bude v práci tento formulář stačit, když oficiální paragraf mám já ?
      Předem se moc omlouvám, za svoji neznalost.
      Děkuji

• 17. 1. 2009 7:56

xy5

>>>>>Dobrý den. Mám dotaz.
      >>>>>Nyní mám paragraf na svou dceru, ale ráda bych se
      >>>>>vystřídala v OČR s manželem. Dle nového zákona to od
      >>>>>1.1.2009 jde.
      >>>>>Jak ale na to ? Naše dětská lékařka to neví. Má mně
      >>>>>ukončit paragraf a napsat ihned nový na mažela ? Nebo
      >>>>>se
      >>>>>to řeší jinak?
      >>>>>Děkuji za odpověď.
      >>>>
      >
      >Jste zlatíčko. Děkuji za odpověď. Prosím zkuste to se
      >mnou ještě jednou.
      >Já mám na sebe paragraf, který je celkem na deset dní.
      >Vyplním formulář - žádost o ošetřovné... Já i manžel ?
      >Nebo jen manžel, který mě střídá v ošetřování ?
      >Pochopila jsem, že teda oba dva. Vyplníme, doneseme na
      >svojí MÚ a oni by to měli poslat na sociálku ? A
      >manželovi bude v práci tento formulář stačit, když
      >oficiální paragraf mám já ?
      >Předem se moc omlouvám, za svoji neznalost.
      >Děkuji
      >
      >Celkově (s manželem dohromady) máte nárok na placených prvních 9 kal. dnů, takže 1 den bude neplacený. A musíte lékařce říci, který den se chcete vystřídat, aby to napsala do toho potvrzení o trvání potřeby ošetřování. Každopádně situaci popište své MÚ, ona se spojí příp. s OSSZ. Každopádně lékařka by měla vědět, které tiskopisy Vám i pro manžela má vydat. Je to opravdu ještě nezažité a ne zrovna jednoduché. Tiskopis Žádost o ošetřovné, která převzala ošetřování, je ke stažení na web. stránkách ČSSZ v tiskopisech, příp. má k dispozici mzdová účetní.
      >Každopádně část tiskopisů Ošetřovného předáte mzdové účetní Vy a část tiskopisů Ošetřovného předá manžel do své mzdové účtárny. Mzdové účetní obou účtáren to předají do OSSZ, tam to porovnají a pošlou Vám peníze (každému zvlášť, tak jak uvedete na tiskopisech o zač. a konci ošetřovného).
      >

• 17. 1. 2009 7:58

xy5

>>>>>Dobrý den. Mám dotaz.
      >>>>>Nyní mám paragraf na svou dceru, ale ráda bych se
      >>>>>vystřídala v OČR s manželem. Dle nového zákona to od
      >>>>>1.1.2009 jde.
      >>>>>Jak ale na to ? Naše dětská lékařka to neví. Má mně
      >>>>>ukončit paragraf a napsat ihned nový na mažela ? Nebo
      >>>>>se
      >>>>>to řeší jinak?
      >>>>>Děkuji za odpověď.
      >>>>
      >
      >Jste zlatíčko. Děkuji za odpověď. Prosím zkuste to se
      >mnou ještě jednou.
      >Já mám na sebe paragraf, který je celkem na deset dní.
      >Vyplním formulář - žádost o ošetřovné... Já i manžel ?
      >Nebo jen manžel, který mě střídá v ošetřování ?
      >Pochopila jsem, že teda oba dva. Vyplníme, doneseme na
      >svojí MÚ a oni by to měli poslat na sociálku ? A
      >manželovi bude v práci tento formulář stačit, když
      >oficiální paragraf mám já ?
      >Předem se moc omlouvám, za svoji neznalost.
      >Děkuji
      >
      >Celkově (s manželem dohromady) máte nárok na placených prvních 9 kal. dnů, takže 1 den bude neplacený. A musíte lékařce říci, který den se chcete vystřídat, aby to napsala do toho potvrzení o trvání potřeby ošetřování. Každopádně situaci popište své MÚ, ona se spojí příp. s OSSZ. Každopádně lékařka by měla vědět, které tiskopisy Vám i pro manžela má vydat. Je to opravdu ještě nezažité a ne zrovna jednoduché. Tiskopis Žádost o ošetřovné, která převzala ošetřování, je ke stažení na web. stránkách ČSSZ v tiskopisech, příp. má k dispozici mzdová účetní.
      >Každopádně část tiskopisů Ošetřovného předáte mzdové účetní Vy a část tiskopisů Ošetřovného předá manžel do své mzdové účtárny. Mzdové účetní obou účtáren to předají do OSSZ, tam to porovnají a pošlou Vám peníze (každému zvlášť, tak jak uvedete na tiskopisech o zač. a konci ošetřovného).
      >

• 17. 1. 2009 21:28

makyna (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď.
      Musím Vám napsat, jak jsem bez Vás původně dopadla.
      Mám vedoucí postavení a manžel je voják a tak se nám půlený paragraf moc hodí. Na mojí MÚ mi řekli, že už to jde. Tak jsem se stavila za doktorkou a ta mi řekla, že vůbec o ničem neví. Znovu jsem volala na svoji MÚ. Ty mi sdělili, že mám vyplnit formulář ....- našla jsem ho na internetu a vyplnila. Dál mi sdělili, že už je to pouze naše věc a na sociálku si to máme přinést sami. Ptala jsem se, jestli si mám nechat ukončit paragraf teď v něděli, když manžel bude od pondělí doma a na to mi sdělili, že to nikdo neví. Že volali i na sociálku a tam to taky neví.
      Potom mi volal manžel z práce, jestli vůbec dostane něco do ruky pro svojí MÚ. Když ten formulář patří na sociálku. A při nejhorším, že si vezme dovolenou a já pomažu do práce.
      Znovu jsem bezúspěšně volala do práce a tam mi sdělili, že je dobře že budu první, aspoň všechno zjistím.
      Takže informace od Vás byly jediné, co se mi podařilo sehnat. Moc Vám děkuji.
      Jenom doufám, že naše lékařka si najde potřebný list ošetřovného pro mne i pro manžela. ( Nemají to jednoduché. Paragraf mi trhala pomocí taháku.
      Pěkný večer.

• 18. 1. 2009 8:16

xy4 (neregistrovaný)

Lékaři musí mít nové typy tiskopisů na neschopenky, ošetřovné apod. Mezi nimi je i tiskopis Potvrzení o trvání doby ošetřovného. Ten Vám vyplní a ten byste měla s III. dílem předat do své MÚ. Tedy, tak jsem to pochopila, že by to mělo být.

To je velký omyl, vše musí jít přes zam-tele, protože on musí ke každé neschopence, ošetřovačce apod. přiložit Přílohu k ... (aby bylo jasné, z jakých výdělků se to má spočítat)

V tomto případě se ošetřovné neukončuje.
      Vystaví se Potvrz. o trvání doby ošetřovného k urč. dni - tedy třeba nedělí - (nic se neukončuje - ukončuje se až úplný konec).

Manžel by měl předat ten tiskopis, který jste si stáhli na internetu - Žádost o ošetřovné osoby, která převzala osobu a pak také dodá ukonč., tedy IV. díl. Nemám ho před sebou, tak nevím, co se na něm vše vyplňuje (to musí vědět lékařka). Musíte ale všude vyplnit i 2. stranu těchto tiskopisů. MÚ Vašeho manžela musí předat na OSSZ také Přílohu k žádosti o..., aby věděli z jakých příjmů to mají spočítat. Možná bude muset přiložit i kopii III. dílu - ale to nevím.

>
      >Doufám, že jsem Vám podala opravdu pravdivé informace, ono je to nové a je v tom dost zmatků,jak je vidět, tak ne všechny infromace se dostaly tam, kam měly (tedy i mezi lékaře, ti by v prvé řadě měli vědět, jak a co vyplnit). Na OSSZ by každé MÚ (tedy té Vaší i od Vašeho manžela) měli poskytnout ucelené informace, jak mají která postupovat a co mají příp. vyplnit a dodat.
      Domnívám se tedy, že:
      III. díl (záčátek ošetř.) + Potvrzení o trvání doby ošetřovného - pro Vás
      Žádost o ošetřovné osoby, která převzala ošetř. + IV. díl (konec ošetř.) - pro manžela
      V každém případě musí jít vše přes organizace, žádný z Vás nesmí sám od sebe přinést k proplacení na OSSZ (organizace k tomu musí dokládat další tiskopis/y).
      Podle toho, že nikdo jiný nereaguje na Váš dotaz, předpokládám, že se s tím ještě nikdo nesetkal a v praxi. Já také ne, mám to jen ze školení. Věřím, že to zdárně vyřešíte.

>
      >
      >
      >
      >
      >
      >

• 18. 1. 2009 8:22

xy5

tu odpověď pod xy4 jsem psala já, ale nevím z jakého důvodu se mi během psaní odpovědi odhlásilo přihlášení, takže jsem se podepsala jinak - omlouvám se, ale nechtělo se mi to psát znovu

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).