Re: právo vydržení
obč.zák. § 134 - vysvětlení:
Nabytí vlastnického práva vydržením
Vydržení je jednou ze skutečností, na jejímž základě lze nabýt vlastnické právo jak k věcem movitým, tak k nemovitostem.
Aby došlo k nabytí vlastnictví vydržením, musí být splněny zákonem stanovené podmínky:
- musí jít o oprávněnou držbu – držitel je se zřetelem ke všem okolnostem v dobré víře, že mu věc patří,
- musí uplynout určená doba nepřetržitosti držby – držitel měl movitou věc nepřetržitě v oprávněné držbě po dobu tří let a nemovitou věc po dobu deseti let.
tak mudrujte, zda soused splňuje či ne.
Re: právo vydržení
já bych jenom doplnil, že jednu dobu jsem se o tuto problematiku hodně zajímal (z rodinných důvodů) a měl řadu konzultací s právníkem. Dá se říci, že je to hodně složitá problematika a v naprosté většině případů ten, co se pokouší o vydržení je neúspěšný. Dokonce jsem se dopátral jednoho rozsudku, kde nějaká stará paní prodala manželům dům, potom to dědicové napadli pro nějaké pochybení, byli úspěšní, tak se manželé pokoušeli o vydržení a rozsudek byl, že manželka to právo vydržení nezískala (ona všechno zařizovala a měla informace) a manžel tu nemovitost získal, protože vůbec se o prodej nezajímal a nechal všechno na manželce. Takže byl v dobré víře.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 1. 2009 15:05
V roce 1982 nám byla přidělena stav.parcela.V roce 1996 při digit.zaměřování bylo zjištěno ,že souosed zabral část naší zahrady a oplotil ji.Může na toto použít vydržovací právo????Postavil si i pergolu byť věděl že ta část pozemku je naše.