Hlavní navigace

Pronájem pracovní síly z EU - DPHa ZČ

  • (neregistrovaný)

    16. 1. 2009 15:42

    Prosím o radu. Slovenská pracovní agentura , plátce DPH, nám fakturuje za dočasné přidělení svých zaměstnanců, kteří pracují v naší firmě zde v ČR. Fakturovaná částka je bez DPH. Předpokládám, že my fakturovanou částku zdaníme a zároveň si uplatníme odpočet. Nevyplývá z nákupu této služby také nějaká povinnost týkající se daně ze závislé činnosti, nebo nějaké jiné daně?
    Děkuji předem za odpověď . Marie

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 1. 2009 10:20

      Iva (neregistrovaný)

      Re: Pronájem pracovní síly z EU - DPHa Z
      Přesně tak, vy si musíte k fakturované částce vypočítat DPH, které musíte přiznat ve svém daňovém přiznání na ř.230 a zároveň uplatníte odpočet na ř.330. Dále se na vás pohlíží jako na ekonomického zaměstnavatele a máte povinnost z fakturované částky odvést daň ze záv.činnosti českému správci a o tuto částku ponížit platbu agentuře. Podle toho jak to máte smluvně ošetřeno nebo uvedeno na faktuře, tak se provádí výpočet. Buďto nemáte sjednanou odměnu za poskytnutí zaměstnanců vůbec a daníte tedy 100% fakturované částky, nebo je sjednána odměna zvlášť a mzdové náklady zvlášť, v tomto případě musí být náklady na mzdy min.60% fakturované částky a vy poměrově rozpočítáváte na jednotlivé zaměstnance těchto 60% a stanovíte jim fiktivní hrubou mzdu, k tomu musíte přičíst SP a ZP vypočtené dle slovenských zákonů a dle českých stanovit superhrubou mzdu, vypočítat českou daň a odvést FÚ. Je možno, aby zahr.zaměstnanci u vás podepsali prohlášení a vy jim také uplatníte slevu na dani.
      Je to strašná motanice českých a slovenských zákonů, ale bohužel, takto to je. Řešila jsem to samé dost dlouhou dobu s naším FÚ, než jsme vyřešili jak to vlastně dělat.Pokud budete chtít pošlu vám na email (pokud mi ho uvedete)k tomuto nějaké materiály, kde je uveden přesný postup jak máte daň stanovit.

    • 30. 1. 2009 7:39

      MarieL (neregistrovaný)

      Re: Pronájem pracovní síly z EU - DPHa Z
      Zatím děkuji za radu, předala jsem ji vedoucímu, ať prověří , co je vlastně na smlouvě a podle toho budeme postupovat dál.
      Marie

    • 9. 10. 2009 15:23

      L. (neregistrovaný)

      Re: Pronájem pracovní síly z EU - DPHa Z
      Dobrý den,
      jakým způsobem řešíte (pokud vůbec řešíte) odvod SP a ZP?
      Od roku 2009 navíc došlo ke změně předpisů v oblasti SP. Je docela pravděpodobné, že je nutno řešit i tuto oblast - a to buď dle tuzemských nebo slov. předpisů. Děkuji za případnou odpověď.

    • 9. 10. 2009 18:01

      IvaB (neregistrovaný)

      Re: Pronájem pracovní síly z EU - DPHa Z
      Ekonomický zaměstnavatel /tedy česká firma/ odvody SP a ZP tuzemským pojišťovnám,neřeší. SP a ZP se vypočítává v zahraničí ze skutečných mezd a odvádí jejich pojišťovnám,protože zaměstnanci jsou rezidenti zahraničního státu,odvody patří tedy jim. U nás v ČR se vypočítá pouze pojistné z fiktivní mzdy,ale podle předpisů zahraničního státu /tedy dle jejich sazeb a zákonů/,ale zato dle našich předpisů se připočte k hrubé mzdě a stanoví se superhrubá mzda,aby bylo dosaženo správného zdanění. Víc nic se s odvody na SP a ZP v tuzemsku neděje. Podle mého názoru to, že došlo ke změně předpisů v oblasti SP, nemusí ek.zamětnavatele vůbec trápit, jelikož pracujeme s výpočtem pojištění dle zahraničních předpisů. Je tedy nutné, pro správné zdanění v tuzemsku, sledovat pouze změnu v zahr.předpisech.

    • 9. 10. 2009 18:32

      L. (neregistrovaný)

      Re: Pronájem pracovní síly z EU - DPHa Z
      Kdyby se pojistné nemuselo řešit, bylo by to o mnoho jednodušší (i tak je zdanění složité), ale lze se setkat i s opačnými názory. Zkusila jsem dnes obeslat s požadavkem o stanovisko několik institucí, tak uvidíme.

    • 9. 10. 2009 19:58

      IvaB (neregistrovaný)

      Re: Pronájem pracovní síly z EU - DPHa Z
      Tak je pravda,že jsem tuto situaci řešila na našem FÚ a na základě toho vše vyšlo také v časopise Mzdová účetní v loňském roce,ale jak víme, na FÚ řeší daně a pojistné jde trošku mimo ně. Proto budu ráda za jakékoliv stanovisko.
      Když tak nad tím přemýšlím, nejjednodušší je způsob určit příslušnost k právním předpisům na základě vydaného formuláře E101 a hned víme, kde se pojistné odvádí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).