Re: Lze za to zaměstnance potrestat?
Neměl tam sice co dělat, ale já bych velké pochybení spíš viděla u zaměstnance nebo osoby, která byla zodpovědná za předání všech věcí i dokladů při konci PP.Přece musíte chtít všechno od zaměstnance končícího PP předat a součástí tzv. předávací protokolu jsou i mimo jiné všechny klíče.
>>Dobrý den,
>>zaměstnanec u nás skončil 1.12.08, ovšem stále měl
>>klíč od kanceláří. 3 týdny poté, co již nebyl naším
>>zaměstnancem, přišel do firmy a (k samozřejmě
>>soukromým)
>>účelum tu použil skener a tiskárnu. Reálná škoda je
>>samozřejmě v řádu desetikorun - nelze jej ale za něco
>>potrestat? Nebyl přece již ve firmě zaměstnán a tudíž
>>neměl v jejich prostorách co dělat, natož využívat
>>její
>>majetek.
>>Děkuji za každou radu
podejte na něj trestní oznámení pro tr.čin porušování domovní svobody dle § 238 tr.zákona.
>
>Neměl tam sice co dělat, ale já bych velké pochybení
>spíš viděla u zaměstnance nebo osoby, která byla
>zodpovědná za předání všech věcí i dokladů při konci
>PP.Přece musíte chtít všechno od zaměstnance končícího PP
>předat a součástí tzv. předávací protokolu jsou i mimo
>jiné všechny klíče.
O tom jsem přemýšlela, ovšem vzhledem k tomu, že měl náš klíč a nikdo jej o něj nepožádal, nevím..Navíc mi to přijde trochu moc. Sama nevím, zajímají mne možnosti
Tak to je zásadní chyba vašeho zaměstnance, který byl posledním nadřízeným , ten měl přece zajistit odevzdání klíčů. Bývalý zaměstnanec si teď může klidně vymyslet, že jste mu klíč nechali proto, že jste mu dovollili ještě přijít a zmíněné zařízení použít. Pak to bude dost složité dokazování.
Ano a hlavně - dokazování čeho: nám vadí princip, že tu byl a použil náš majetek. Ovšem nadruhou stranu, způsobil škodu za max 30 kč. Předpokládám, že protože měl klíče, lze paragraf 238 uplatnit jen velmi omezeně. Ovšem ve smlouvě stojí, že při skončení PP je zaměstnanec povinnen vrátit vše zaměstnavateli, tak neleží přeci jen zodpovědnost na něm?
Je mi jasné, že podávat TR by nemělo smysl (příliš povyku pro nic) a navíc by nás to zřejmě stálo mnohem více. Zde jde skutečně o princip.
>Ano a hlavně - dokazování čeho: nám vadí princip, že
>tu byl a použil náš majetek. Ovšem nadruhou stranu,
>způsobil škodu za max 30 kč. Předpokládám, že protože měl
>klíče, lze paragraf 238 uplatnit jen velmi omezeně.
to se pletete, protože vnikl NEOPRÁVNĚNĚ, ale když Vám jde jen o princip, tak nechápu, co vlastně očekáváte za radu. Udělejte si pořádek ve firmě a je po problému.
>Ovšem ve smlouvě stojí, že při skončení PP je
>zaměstnanec povinnen vrátit vše zaměstnavateli, tak neleží přeci
>jen zodpovědnost na něm?
>Je mi jasné, že podávat TR by nemělo smysl (příliš
>povyku pro nic) a navíc by nás to zřejmě stálo mnohem
>více. Zde jde skutečně o princip.
A smím se zeptat, jak byste tuto situaci řešila vy? Podávala byste TR a zahájila vleklé soudní spory, když ani není zřejmé, že to skutečně bylo neoprávněné vniknutí, neboť zaměstnanec může opravdu říct, že klíč mu byl ponechán z určitého důvodu (dohoda atp.) A jak lze pak prokázat, že tomu tak nebylo, když jeho nadřízený jej opravdu o vrácení nežádal?
1. pokud si to ten dotyčný dovolil vniknout do objektu firmy, kde už neměl co dělat a s klíčem, který měl vrátit, ať už nadřízený zanedbal nebo ne, vnikl neoprávněně, rozhodně bych mu to nenechal jen tak projít, protože mohl napáchat daleko horší věci, třeba zjistíte něco ohledně PC až později, proč by si tam šel jen tak kopírovat, to mu za riziko nestojí.
2. Tr. čin 238 nevyžaduje žádný následek nebo škodu,porušení chráněného zájmu - ochrany domovní svobody spočívá v tom, že neoprávněně vnikne nebo setrvává
3. nevím, jaké vleklé spory máte na mysli, tr.oznámení se může podat písemně, osobně, na PČR nebo St. zastup., maximálně by šlo o svědecký výslech, vyjádření firmy k případné škodě a pak závěr- rozhodnutí, zda bude potrestán pro tr.č., případně změna kvalifikace na přečstupek, co já vím, jak to orgány činné v tr.ř. posoudí.
4. o ponechání klíče si může býv.zam-nec tvrdit co chce, zýáleží na tom, jak bude vypovídat zást. firmy
V podstatě ale jde o to, zda vůbec chcete jeho potrestání,pak návod máte, nebo nechcete, potom je zbytečné akademicky debatovat na toto téma, protože jiný způsob potrestání býv.zaměstnance za popsané jednání neznám.
Hezký den.
Děkuji vám za podrobnou odpověď. Snad mě jen napadá, že se může bránit tím, že měl klíč, aby si mohl vyzvednout své věci (která tam opravdu mohl mít či ještě má).
Ano, nejsem rozhodnuta o potrestání, proto jsem pokládala tento dotaz. Spor by nebyl vleklý, pokud by se neodvolal, což by ovšem v případě postihu jistě udělal s poukazem na to, že klíč (elektronický) mu mohl být zablokovaný, když ho nikdo nepožádal o vrácení několik týdnů po skončení PP.
Už nevím, co k tomu dodat, snad jen to, že pro firmu je to velké ponaučení, evidentní nutnost zkvalitnění systému při ukončování PP, vracení věcí zam-teli a pod.
Pochopitelně, že by se mohl bránit, na to má každý obviněný právo, ale fakt, že vnikl neoprávněně by snad byla firma schopna prokázkat a z toho by se nevyvinil.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
16. 1. 2009 20:08
Dobrý den,
zaměstnanec u nás skončil 1.12.08, ovšem stále měl klíč od kanceláří. 3 týdny poté, co již nebyl naším zaměstnancem, přišel do firmy a (k samozřejmě soukromým) účelum tu použil skener a tiskárnu. Reálná škoda je samozřejmě v řádu desetikorun - nelze jej ale za něco potrestat? Nebyl přece již ve firmě zaměstnán a tudíž neměl v jejich prostorách co dělat, natož využívat její majetek.
Děkuji za každou radu