Re: Je to vubec legalni?
ky!
Když se nad tím zamyslíte tak to legální není ale je to pro vás snad výhodné ne?Tak proč do toho štourat postih nikomu nehrozi , kdyz nepujdete a neudate to chi jinak nechapu proc zamestnavatel neda do smnlovy tach 20000tis nic se pro neho nemeni porad plati dan 15%
já zase nechápu váš dotaz...
vy jste zaměstnán na DPP, odvedete práci , za kterou dostanete sjednanou odměnu .To co se děje dále s výsledkem vaší práce nebo zakázky ,na které jste se podílel vás nemusí zajímat.
Podle mého názoru :
20000,- /m - sjednaná odměna - většinou je sjednána na určitou zakázku , kterou vy by jste měl dodat v termínu , je na vás jestli ji zvládnete za 5,8, nebo 50 hodin . Odměna zůstává stejná.
Jak to může sedět účetně vás jako zaměstnance nemusí zajímat .
jinak dále souhlasím s názorem viz.výše.
Na dohodně o provedení práce je stanoveno 9000 měsíčně za odpracovaných 14 hodin. Nesmím u zamtele pracovat více než 150 hodin ročně, že..
Takže jednak překračuji zákonem stanovenou dobu, druhak dostávam o 11 tis. měsíčně více, což se ale následně nikde neukáže (kromě výplatní pásky).
A mám dobrý důvod, proč se o toto zajímám, protože zaměstnavatel se před pár dny pokusil jiný takový "podvůdek" shodit kompletně na zaměstnance. Tak proto se ptám..
nevím, jakou práci děláte, ale když jsem si vydělil 9000.- 14, tak mi vychází, že máte pr.642,80Kč na hodinu, to je dost,(co je sjednáno), po vydělení 20.000.-Kč 14 hod. podle vykazování to dává 1.428,50Kč na hod., což rozhodně při kontrole sociálka nenechá jen tak, myslím, že se obáváte oprávněně. To že pracujete více hodin a nejsou vykázány, to je věc jiná. Já bych tak v klidu docela nebyl, protože jde taky o riziko, že to může skončit i na PČR, pro tr.činy Neodvedení... dle § 147 a zkrácení daně dle § 148 tr.zákona, kde byste byl i třeba v pozici účastníka-podílníka.
Diky za odpoved.
Pri sjednavani DPP mi bylo receno, ze ze zakona lze pracovat jen 150 hod rocne, proto se to pry dela takhle - 150 se rozdeli do mesicnich intervalu po 12-14 hodinach a uvede se vyssi castka.
Realne ale vyplaci jen to, co napracujete.
Nekdy jsem mel 5000, jindy 25 000.
Vim jen, ze mnoho znamych (take studenti VS) to maji take takto, ale ja to resim jen proto, ze zam-tel tu nedavno mel nejakou kauzu, kdy svedl na zamestanance svoje pochybeni. Byl to neco jineho, ale pochopitelne nechci mit nejake problemy..
Pochopte to tak , ... případná neznalost zákonů neomlouvá ani vás ani onoho pana podnikatele .V případě ,že někdo - štoural - do onoho zmíněného , ani se panu podnikateli nedivím.
Vy udáte pana podnikatele , ale nezapomeňte , že v tomto případě budete postižen i vy.
Jen nechápu proč by někoho udával pan podnikatel? - chce přispět státu do kasičky a udělat si problémy ? v tom případě pochybuji o jeho inteligenci a gramotnosti .
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
17. 1. 2009 11:57
Ahoj,
jsem zamestnanej na DPP, ve smlouve je stanoveno 14 hodin mesicne a asi 9 tisic (aby se vesli do tech 150 rocne), realne jsem tam ovsem 100-120 mesicne a dostaval kolem 20 000. Hrozi za to postih me nebo zamestnavateli?
Docela nechapu, jak to vykazuje v ucetnictvi, kdyz na potvrzeni o zdan.prijmech uvadi jen tech 9 uvedenych ve smlouve.
Diky!