Přepočet zahraničních faktur- U

• (neregistrovaný)

17. 1. 2009 23:12

Končím rok 2008 v jedné agendě a začínám rok 2009 v nové agendě.Kdy a jak přepočítám neuhrazené přijaté zahraniční faktury kurzem ČNB ke dni 31.12.2008.Zůstatky v roce 2008 a pak,protože si musím (kvůli saldu)založit v nové agendě i rok 2008 už je tam vložit přepočítané...???Já jsem je dala tak jak byly ve staré agendě,ale zatím jsem žádnou neuhradila,protože nevím jestli už mají být přepočítané nebo né,takže stále hledám a fakt nevím... Nějak to stále nechápu...zahraniční faktury dělám prvním rokem a byla bych velmi ráda,kdyby mi to někdo vysvětlil opravdu "po lopatě"

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 1. 2009 0:32

Bo (neregistrovaný)

Re: přepočet zahraničních faktur- U
      Princip je takový, že fakturu máte přepočítat 31.12.2008 kurzem 31.12. a zaúčtovat vzniklý kurz. rozdíl 31.12.08 do starého roku. V závazcích vám zůstane přepočtená fa a tu pak spárujete při úhradě.... Já mám program, který mě do zadaných faktur nepustí, takže prakticky to dělám tak, že na kurz. rozdíl udělám 31.12. samostatný vnitrodoklad. V saldu mi ale potom pro spárování visí pořád ta původní fa z loňského roku s původním kurzem. Tu při úhradě spáruju, ale kurz. rozdíl, co mi to samo vypočte pak není správně, takže ho musím snížit nebo zvýšit o ten rozdíl ke 31.12.

• 18. 1. 2009 16:44

weigertka (neregistrovaný)

Re: přepočet zahraničních faktur- U
      Neuhrazené zahran.fa se přepočítavají k datu 31.12.08 dle kurzu ČNB. Vzniklé kurzové rozdíly se zaúčtují na příšl.účty 563.. (kurz.ztráta) 663 (kurz. zisk) se souvzt. na přísl.účty 311.. 321.. a další (zálohy apod.)Přepočtená částka se převede do dalšího roku a při platbě vám vznikne ev. další kurz. rozdíl, který se účtuje až v období platby tj. v dalším roce. Alespoň tak to dělám a zatím na tom nikdo nezjistil nic závadného.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).