Re: prodej OA
Jsou dvě možné varianty. Pokud bazar zvláštní režim nemůže nebo NECHCE použít, tak platí standardní režim pro prodej zboží, tedy DPH se odvádí z celé prodejní ceny. Přičemž na vstupu pořizuje bazar ojetá OSOBNÍ auta pravděpodobně bez DPH, neboť je vykupuje buď od občanů nepodnikatelů nebo od firem které využijí osvobození podle §62/2. To je tedy pro bazar ta dražší varianta.
No a pak je tu MOŽNOST využít zvláštního režimu podle § 90 ZDPH, kdy v případě, že vykupuje bazar ojetá OA od občanů, firem které využily § 62/2 ZDPH nebo jiných obchodníků, kteří již využili na prodej zvláštní režim, může tento zvláštní režim pak sám použít.
V tom případě odvádí DPH pouze z rozdílu mezi nákupní a prodejní cenou.
Re: prodej OA
Ještě bych chtěla poprosit o vysvětlení, zda bazar, aby mohl prodávat ve zvláštním režimu, musí mít v předmětu činnosti prodej ojetých vozů. Kdo si potom zvolí variantu 1, když na vstupu si nemůže uplatnit DPH?
Děkuji moc za odpověď
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
18. 1. 2009 0:01
Nastoupila jsem do autoservisu, kde kromě oprav prodávají i ojetá OA. Majitel neodvádí žádné DPH, ani z rozdílu mezi nákupní a prodejní cenou. Tvrdí, že je prodej OA osvobozen, já mu tvrdím, že musí dodanit rozdíl mezi prodejní a nákupní cenou. Nevím přesně, jaký § použít.
Moc děkuji za odpověď DPH se blíží a on tak dělal s původní účetní celý rok. Já sama si nejsem jistá, děkuji za odpověď.
Alča