Úhada manka

• (neregistrovaný)

18. 1. 2009 11:20

Dobrý den,
    potřebovala bych prosím poradit.Dělám servírku a byla nám vyčíslená škoda zboží,která byla za 13 dní od poslední inventůry.Nevím jesti jsem podepisovala hmotnou opovědnost.Kdybych ji podepisovala měla bych ji u prac.smlouvy??
    Ptám se pro to, že se zaplacením manka nesouhlasím a nevím jak se bránit,protože jsem to neudělala a je to větší částka.teda aspoň pro mě.(cca 7000,- )
    Jednoduše řečeno, bylo to ukradnuté,protože to, co chybělo nebylo možnéza tu krátkou dobu prodat. Stálý zaměstnanec jsem teď byla já a kolegyně.
    Chci jen dodat, že už jsem tak dvakrát zjistila(když tam byly jiní zaměstnanci,včetně mě i kolegyně) že se tam ztráceli věci,a byly chyceni při ukradnutí alkoholu,vedení jim to dalo k úhradě.ale to ostatní co se stratilo a nebyly při tom chycení tak to se neplatilo.Při tomhle byla i moje nynější kolegyně.
    Po roce je tohle naše první uzávěrka ve které máme uhradit manko.
    V den příjedů hostů na silvestra nám byly přiděleno 5 holek které tu práci nikdy nevykonávaly,nic neuměly.Kazil co se jen dalo.nerazily zboží,razily něco jiného nebo vůbec.Hmotnou odpovědnost podepisovaly.
    Já jsem ty věci neukradla a chtěla bych vědět jak se bránit.Nechci platit něco, co jsem neudělala a myslím si, že to byla moje kolegyně kterou jsem ale při krádeži nechytla.
    Myslím si, to z toho důvodu, že se ztratily peníze u ni na baru a pak kdyz já jsem byla 3 den doma tak mi volala že se najednou tam objevily ale dělala v ty dny jen s brigádnici která s ní na službě když se ty peníze ztratily ona nebyla.
    Klíče od zaříázení jsem měla jen já a kolegyně.Přespávaly jsme na hotelu.
    Prosím Vás, poraďte mi, jsem z toho úplně neštastná protože jsem pracovala vždycky poctivě a tahle nespravedlnost mě mrzí a štve.
    Chci,aby vedení mi dále věřilo a né se na mě dívat jak kdybych mohla za to i já.

Mockrát Vám děkuji.

přeji hezký zbytek dne.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 1. 2009 12:02

pája

Re: úhada manka
      Váš příběh je dost smutný, bohužel ve Vaší profesi je takové riziko dosti vysoké. Stačí jeden nepoctivec a celý kolektiv má problém. Zásadní pro posouzení je skutečnost, zda jste podepsala dohodu o odpovědnosti a inventurně převzala hodnoty svěřené Vám k vyúčtování, patří tam peníze, stravenky, zboží-pití,cigarety,pivo a já nevím co ještě.
      Pokud ano, měla by být dojhoda společná pro všechny zainteresované pracovnice a stanoven podíl odpovědnosti za případné manko.(§ 252 a násl.ZP)
      Pokud jste dohodu se zaměstnavatel neuzavřela, odpovídáte ve smyslu ZP pouze obecně dle § 250 ZP za škodu, způsobenou zam-teli zaviněným porušením povinností při plnění prac.úkolů. Zam-tel je povinen Vám toto zavinění prokázat.
      Čili hledejte, zda máte dohodu nebo to zkuste zjistit od zam-tele, případně kolegyň.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).