Re: úhada manka
Váš příběh je dost smutný, bohužel ve Vaší profesi je takové riziko dosti vysoké. Stačí jeden nepoctivec a celý kolektiv má problém. Zásadní pro posouzení je skutečnost, zda jste podepsala dohodu o odpovědnosti a inventurně převzala hodnoty svěřené Vám k vyúčtování, patří tam peníze, stravenky, zboží-pití,cigarety,pivo a já nevím co ještě.
Pokud ano, měla by být dojhoda společná pro všechny zainteresované pracovnice a stanoven podíl odpovědnosti za případné manko.(§ 252 a násl.ZP)
Pokud jste dohodu se zaměstnavatel neuzavřela, odpovídáte ve smyslu ZP pouze obecně dle § 250 ZP za škodu, způsobenou zam-teli zaviněným porušením povinností při plnění prac.úkolů. Zam-tel je povinen Vám toto zavinění prokázat.
Čili hledejte, zda máte dohodu nebo to zkuste zjistit od zam-tele, případně kolegyň.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
18. 1. 2009 11:20
Dobrý den,
potřebovala bych prosím poradit.Dělám servírku a byla nám vyčíslená škoda zboží,která byla za 13 dní od poslední inventůry.Nevím jesti jsem podepisovala hmotnou opovědnost.Kdybych ji podepisovala měla bych ji u prac.smlouvy??
Ptám se pro to, že se zaplacením manka nesouhlasím a nevím jak se bránit,protože jsem to neudělala a je to větší částka.teda aspoň pro mě.(cca 7000,- )
Jednoduše řečeno, bylo to ukradnuté,protože to, co chybělo nebylo možnéza tu krátkou dobu prodat. Stálý zaměstnanec jsem teď byla já a kolegyně.
Chci jen dodat, že už jsem tak dvakrát zjistila(když tam byly jiní zaměstnanci,včetně mě i kolegyně) že se tam ztráceli věci,a byly chyceni při ukradnutí alkoholu,vedení jim to dalo k úhradě.ale to ostatní co se stratilo a nebyly při tom chycení tak to se neplatilo.Při tomhle byla i moje nynější kolegyně.
Po roce je tohle naše první uzávěrka ve které máme uhradit manko.
V den příjedů hostů na silvestra nám byly přiděleno 5 holek které tu práci nikdy nevykonávaly,nic neuměly.Kazil co se jen dalo.nerazily zboží,razily něco jiného nebo vůbec.Hmotnou odpovědnost podepisovaly.
Já jsem ty věci neukradla a chtěla bych vědět jak se bránit.Nechci platit něco, co jsem neudělala a myslím si, že to byla moje kolegyně kterou jsem ale při krádeži nechytla.
Myslím si, to z toho důvodu, že se ztratily peníze u ni na baru a pak kdyz já jsem byla 3 den doma tak mi volala že se najednou tam objevily ale dělala v ty dny jen s brigádnici která s ní na službě když se ty peníze ztratily ona nebyla.
Klíče od zaříázení jsem měla jen já a kolegyně.Přespávaly jsme na hotelu.
Prosím Vás, poraďte mi, jsem z toho úplně neštastná protože jsem pracovala vždycky poctivě a tahle nespravedlnost mě mrzí a štve.
Chci,aby vedení mi dále věřilo a né se na mě dívat jak kdybych mohla za to i já.
Mockrát Vám děkuji.
přeji hezký zbytek dne.