Re: Hospoda-nákupy zboží?
Proč by nevyšel základ DPH? Na faktuře je rozepsán základ + DPH a pak zvlášť sudy s nulovou sazbou DPH
Existují zřejmě dva názory:
1) zaevidovat nákup piva - zboží - 10 tis. - jeden doklad
2) zvlášť na další doklad zaevidovat sudy v částce 1000 Kč (rozdíl mezi nakoupenými a vrácenými sudy) - s nulovou sazbou DPH
Toto se doporučuje aby se nezkresloval nákup zboží
Já osobně vedu DE a používám účto Tichý - eviduji takovou fakturu na jeden doklad: pivo s 19% DPH a sudy s 0% DPH (tam dávám rozdíl mezi počtem sudů nakoupených a vrácených)
Nevím jest-li jsem to napsal srozumitelně.
Hezký den Jarda
No podle mě je to špatně, protože obaly jsou daňově uznatelným nákladem i výdajem, takže musíte mít příjmový doklad na 3.000,- Kč a výdajový na 4.000,- Kč
Protože pokud nejste plátce DPH tak ty obaly se započítavají do obratu a po překročení obratu 1mil se staváte platcem DPH, znám případ kdy obaly navýšily obrat za rok i o 200tisíc.
Zdravím Markéta
V případě, že není plátce DPH (u hospody je to dost divné) máte určitě pravdu pokud se obaly do obratu nepočítají.
Jinak faktura od pivovaru uvádí nákup zboží + nákup sudů - počet sudů vrácených. Na konci je částka k zaplacení. Podle mě není potřeba obaly rozepisovat na výdajový a příjmový doklad. Na obaly stačí jeden z nich podle toho zda vyjdou obaly do plusu nebo mínusu.
V nápově účto Tichý jsou uvedeny oba způsoby evidence tak jak jsem to popsal výše. Tak jak to popisujete vy, tak by faktura byla evidována ve třech dokladech. Myslím, že v DE je trochu zbytečné.
Hezký den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
18. 1. 2009 11:35
Prosím jak zaúčtovat v hospodě nákup zboží-pivo?Nakoupím pivo řekněme 10tisíc + sudy 4tis. tedy celkem 14tis.a zároveň na stejné faktuře mi odečítají vrácené obaly-sudy Kč 3tis. takže Fa cena celkem je 11tisíc. -tato částka bude Nákup zboží? Děkuji.