Kam uvést SP a ZP OSVČ v přiznání?

• (neregistrovaný)

18. 1. 2009 14:05

Prosím o radu, kam uvedu platby SP a ZP podnikatele, které účtuji celý rok průběžně na účet 526?
    Myslím, že by to mělo být v příloze č.1 DAP na řádku č.105 a na druhé straně v tabulce E - úpravy zvyšující výsledek hospodaření s popsáním, že se jedná o částky, které nelze zahrnout do nákladů podle zákona o daních z příjmů. Samozřejmě mám na řádku č.104 výsledek hospodaření, kde jsem uplatnila v nákladech platby SP a ZP (o tyto platby nižší).
    Myslím si to správně?
    Děkuji za názory a přeji hezký den, Helča

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 1. 2009 14:18

Anonym (neregistrovaný)

Re: Kam uvést SP a ZP OSVČ v přiznání?
      SP a ZP není již od roku 2008 daňovým nákladem.

• 18. 1. 2009 14:45

Helča (neregistrovaný)

To vím, proto se ptám, jakým způsobem to zohlednit v daňovém přiznání. Proto jsem také uvedla v mém dotazu, že bych to dala na řádek č.105 a do tabulky E s tím, že že se jedná o částky,které nelze zahrnout do nákladů podle zákona o daních z příjmů a následně to přičetla k výsledku hospodaření!!!!!
      Nic jiného mě nenapadlo, proto se ptám na názory druhých. Děkuji.

• 18. 1. 2009 15:05

Irena Š (neregistrovaný)

Já účtuji celý rok SP a ZP na účet 491 a tudíž v přiznání se již nikde neobjeví.

• 18. 1. 2009 15:26

Helča (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď.
      Jestli se můžu zeptat, jak jste dospěla k tomu účtovat na 491? Hledala jsem, jak účtovat a bohužel moc informací jsem nenašla. Jen v zákoně je, že pro daňové účely to není náklad, ale z účetního hlediska se podle mě o náklad jedná. Našla jsem, že do osobních nákladů (52x) patří kromě mzdových nákladů....... i náklady na sociální a zdravotní pojištění fyzické osoby. Proto z toho moc moudrá nejsem a nevím, jaký postup je správný.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).