Re: Kam uvést SP a ZP OSVČ v přiznání?
To vím, proto se ptám, jakým způsobem to zohlednit v daňovém přiznání. Proto jsem také uvedla v mém dotazu, že bych to dala na řádek č.105 a do tabulky E s tím, že že se jedná o částky,které nelze zahrnout do nákladů podle zákona o daních z příjmů a následně to přičetla k výsledku hospodaření!!!!!
Nic jiného mě nenapadlo, proto se ptám na názory druhých. Děkuji.
Já účtuji celý rok SP a ZP na účet 491 a tudíž v přiznání se již nikde neobjeví.
Děkuji za odpověď.
Jestli se můžu zeptat, jak jste dospěla k tomu účtovat na 491? Hledala jsem, jak účtovat a bohužel moc informací jsem nenašla. Jen v zákoně je, že pro daňové účely to není náklad, ale z účetního hlediska se podle mě o náklad jedná. Našla jsem, že do osobních nákladů (52x) patří kromě mzdových nákladů....... i náklady na sociální a zdravotní pojištění fyzické osoby. Proto z toho moc moudrá nejsem a nevím, jaký postup je správný.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
18. 1. 2009 14:05
Prosím o radu, kam uvedu platby SP a ZP podnikatele, které účtuji celý rok průběžně na účet 526?
Myslím, že by to mělo být v příloze č.1 DAP na řádku č.105 a na druhé straně v tabulce E - úpravy zvyšující výsledek hospodaření s popsáním, že se jedná o částky, které nelze zahrnout do nákladů podle zákona o daních z příjmů. Samozřejmě mám na řádku č.104 výsledek hospodaření, kde jsem uplatnila v nákladech platby SP a ZP (o tyto platby nižší).
Myslím si to správně?
Děkuji za názory a přeji hezký den, Helča