Re: Pevný kurz - určení prvního dne
Paní Jarmila Vám neporadila dobře. Kurz k prvnímu dni účetního období je brán z prvního kurzovního lístku ČNB a protože 1.1. ČNB lístek nevydává je první účetní den 2.1. a tedy kurz € 26,830
Já bych v tom tedy až takový omyl ze strany paní Jarmily neviděl. jestliže účetní jednotka používá pevný kurz, jedná se o kurz stanovený k určitému datu používaný po vnitřním předpisem určenou dobu. jestli jednotka má v směrnici kurz např, k 1. dni kalendářního měsíce k 8,00, pak se samozřejmě bere kurz ČNB platný ten den a to je kurz předchozího dne, protože kurzy stanoví ČNB až k (abych nekecal :-)) 14,00 daného dne. V tom případě by pro kurz k 1.1.2009 8,00 platil kurz k 31.12.2008.
Máte pravdu, ČNB vyhlašuje kurz až po 14 hodině - jak byste ale řešil toto: ve směrnici máme, že používáme denní kurz ČNB, datum případu = DUZP. Přišla faktura s DUZP 15.1.2009, ale kurz je brán ze 14.1., fakturantka asi dělala doklad dopoledne...
Jak to tedy účtovat u nás - pro účetnictví kurz z 15.1. a pro DPH kurz dodavatele, tedy 14.1.?
Chtěli jsme přejít na denní kurzy právě z toho důvodu, abychom se vyhli podobným rozdílům a následným korekcím a evidentně se tomu nevyhneme :(
Díky za názor. Eva
Tak jsem zmatená. :-) Přebírám si právě účetnictví několika firem a narazili jsme na problematiku pevného ročního kurzu. Fa nám vystavuje fakturu a používá také pevný roční kurz a bere ten z 2.1., firma, kterou mám přebrat bere ten z 1.1., tedy z 31.12. Údajně jim na všech školeních tvrdí, že je správně ten z 1.1.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 1. 2009 19:02
Dobrý den,
jaký kurz použít k prvnímu dni účetního období - dle ČNB byl 31.12.2008 26.930
2.1.2009 26.830
Pokud se 1.1. kurz neměnil, je tedy kurz k prvnímu dni období ze dne 31.12?
Předem děkuji.