Re: účtování nedokon.výroby-chemic.průmy
Ano, to je přesně případ, kdy se použije účet 122.
Definice polotovaru - "odděleně evidované produkty, to je polotovary, které dosud neprošly všemi výrobními stupni a budou dokončeny nebo zkompletovány do hotových výrobků v dalším výrobním procesu účetní jednotky".
O polotovaru musíte účtovat stejně jako o nedokončené výrobě, protože tak, jak jste to popsala, byste měla pouze náklady, ale chybějí výnosy. Takže 122/622. Takže žádný převod na sklad.
Re: účtování nedokon.výroby-chemic.průmy
Neúčtuje se ten druhý příjem na sklad.
příjem materiálu do skladu 112/321
výdej ze skladu na vyrobení mezipasty 501/112
výroba a příjem mezipasty na sklad 122/622
výdej mezipasty pro výrobu finálního výrobku 622/122
vyrobení a příjem výrobku 123/613
vyskladnění výrobku při prodeji 613/123
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
19. 1. 2009 11:25
dobrý den,
prosím mohl by mi někdo odsouhlasit můj postup účtováni?
jsme chemická továrna. z dovezených chemikálií umícháme pájecí pastu. máme v sortimentu několik druhů. čili účtovala jsem zatím jen o nákupu surovin do skladu a posléze o hotovém výrobku na skladě a jeho prodeji.
ale nyní jsme začli vyrábět polotovar, opět z těch chemických prášků, co už máme na skladě. výsledkem je mezipasta (název dle našeho managera) a ta se používá jako přísada do dalšího míchání a výsledkem je opět nějaký druh chemické pájecí pasty.
Jak mám prosím účtovat:???
příjem surovin do skladu (nákup) 112/321
výdej surovin ze skladu na vyrobení mezipasty: 501/112
příjem mezipasty na sklad 112/121
výdej mezipasty pro výrobu finálního výrobku 121/112
příjem hotového výrobku na sklad 123/613
výdej hotového výrobku za skladu 613/123
nejsem si vůbec jistá tím účtováním. nevím jestli se nemá použít účet 122 polotovary vlastní výroby?
snad jsem vysvětlila dostatečně srozumitelně co vyrábíme.
děkuji moc
Jitka