Re: Dohodu nemít v "ruce"
A proč se ptáte na to samé 2x?
Zákoník práce předepisuje pro dohodu o rozvázání prac. poměru písemnou formu a s jejím nedodržením spojuje sankci neplatnosti této dohody. Zaměstnavatel je sice povinen jedno vyhotovení dohody vydat zaměstnanci, ale pokud není podepsána jedním z účastníků, není co vydávat. A co data? Kdy zaměstnanci dohodu podepsali a kdy má být PP ukončen?
Právě proto, že se mi tento postup nezdá( byť se mě netýká, protože jsem těhotná), tak to řeším. Zaměstnancům byla oznámena výpověď a během 5minut měli před sebou dohodu a protože to nečekali, vše podepsali a teď se bojí, aby nepřišli o odstupné, které v této dohodě zakomponované PRÝ bylo. Nehledě na to, že si shánějí práci a pokud ji seženou, co když jim zaměstnavatel řekne, že pro ně práci má a tudíž jejich dohodu zruší, protože jediný kdo ji má je on. V tomto případě by museli zůstat nebo dát výpověď bez nároku na odstupné. Chápu to dobře, mohlo by se to stát?
Ono je to ještě trošku komplikovanější, protože jsme firma outsoursingová, několik zaměstananců končí z toho důvodu, že klient této firmy se rozhodl s ní dál nespolupracovat a tudíž tento zaměstnavatel práci pro pár zaměstnanců ztratil. Odstupné bude platit klient této firmy a tak je asi i možné, že po vyplacení odstupného firmě by se právě mohlo stát, že dohodu zaměstnavatel zruší a odstupné mu spadne do klína. Toť možná důvod toho, proč zaměstnavateli tolik záleželo na dohodě. Možná se bál i hromadné PN.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
20. 1. 2009 9:14
Dobrý den, dopustil se zaměstnavatel přestupku, když se domluvil se zaměstnanci na DOHODĚ, nicméně jim tento dokument do ruky nedal s tím, že jej ještě podepíše momentálně nepřítomný ředitel, ale již je to měsíc a dohodu v ruce nemají? Jaksi se firma zdráhá a protahuje doručení... Díky