Pronájem bytu - příjem-skutečné výdaje?

• (neregistrovaný)

20. 1. 2009 10:52

Pronajímám byt za 8000Kč včetně služeb, co mohu zahrnout do výdajů, když chci uplatnit skutečné výdaje. A pokud uplatním výdaje paušálem 30% z jaké částky budu vycházet? Z 8000Kč včetně služeb, nebo 8000Kč - zálohy na služby a z toho odečtu 30% paušál? Mohu uplatnit výdaje na odpis bytu, platbu do fondu oprav, pojistné na byt? Pokud některý měsíc byt nepronajmu, potom moje výdaje jsou, nebo nejsou platby za služby? Nevím si s tím rady. Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 1. 2009 14:29

Ivča1 (neregistrovaný)

Re: Pronájem bytu - příjem-skutečné výda
      Pokud uplatníte výdaje paušálem, tak se do příjmů započítává cena bez záloh na služby, pokud jim tyto služby budete zúčtovávat. Pokud si uplatníte výdaj paušálem, nemůžete již uplatnit jiné výdaje.
      Pokud uplatníte skutečné výdaje, nemůžete uplatnit služby, které jim následně budete zúčtovávat (např. za vytápění, za dodávku teplé vody, úklid společných prostor v domě, užívání výtahu, dodávku vody z vodovodů a vodáren, odvádění odpadních vod kanalizacemi, užívání domovní prádelny, osvětlení společných prostor v domě, kontrolu a čištění komínů, odvoz popela a smetí, odvoz splašků a čištění žump, vybavení bytu společnou televizní a rozhlasovou anténou).

• 20. 1. 2009 16:28

L. (neregistrovaný)

A pokud dostávám nájem za měsíc včetně záloh na el., topení, vodu, plyn a v nájemní smlouvě mám vyčleněné výše plateb za tyto služby? Mám výši záloh dle smlouvy odečíst a co mi zbyde je základ příjmů pro uplatnění výdajů 30%?

Pokud budu uplatňovat skutečné výdaje, tak zálohy na služby uplatním do výdajů a přeplatky dám do příjmů? Jde to?

• 20. 1. 2009 17:05

Ivča1 (neregistrovaný)

Na to jsem odpověděla, pokud uplatníte skutečné výdaje, pak zálohy na služby nejsou součástí příjmů a výdajů, pokud je zúčtováváte.
      Pokud uplatníte výdaje paušálem, tak si odečtete 30 % z příjmů bez záloh na služby.

• 20. 1. 2009 17:19

L (neregistrovaný)

A když mi přijdou přeplatky za služby, tak co to je? Můžu přece mít i neúměrné zálohy na služby a potom si tak snižovat příjmy.

• 21. 1. 2009 7:43

Evka (neregistrovaný)

Ty přeplatky přece musíte vrátit nájemníkovi. Pokud provádíte roční vyúčtování služeb s nájemníkem, pak vaším příjmem je pouze nájem.To už Vám ale paní zodpověděla 2x.

• 21. 1. 2009 17:07

Helča. (neregistrovaný)

Už to tu máte několikrát zodpovězené. Je to opravdu tak, že si dáte do příjmů jen částku za nájem bez platby za služby, pokud je vyúčtováváte. Je jedno, jestli pak vznikne přeplatek nebo nedoplatek. V závěru dostanete od nájemníka úplně stejné peníze jako zaplatíte za služby Vy. Tedy pokud opravdu nájemníkovi vyúčtuje za služby jen to, co jste zaplatil skutečně Vy, v opačném případě, by jste to musel samozřejmě do příjmů zahrnovat.
      Je pak úplně jedno jestli uplatníte výdaje skutečné nebo %, příjmy zůstanou v obou případech stejné!!!!!!!!!!!!!!!

Já jen doplním : zkuste si propočíst skutečné výdaje i se zahrnutím odpisů, často to vychází kvůli dani lépe, jen je to pracnější.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).