Silniční daň a párování

• (neregistrovaný)

20. 1. 2009 12:10

Prosím, prosím....nejde mi do hlavy..když mám kamion 01/2001 a vlečku k tomu 05/2000 /uvedení do provozu/.... můžu si dát na tu vlečku slevu, ale až od toho 01/2001 napíšu do datumu registrace?
    A nebo naopak, že mám kamion 04/2006 a vlečku koupenou až za nějakou dobu, takže např. 01/2007. Tak na kamion si můžu dát slevu za celý rok 2008 a na tu vlečku taky za celý rok 2008, ale co tam napíšu do toho sloupce 15a? ¨první registrace vozidla? napíšu tam dle kamionu toho 04/2006 nebo 01/2007 dle té vlečky...jsem z toho fakticky pif paf :)

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 1. 2009 12:30

anonym (neregistrovaný)

Re: silniční daň a párování
      kamion - 1.registrace 01/2001 a tomu odpovídající slevu
      k tomuto kamionu připojitelná vlečka - 1. reg. 05/2000 a tomu
      odpovídající sleva (t.j. 25 % do 04/2009).
      Pokud by jste měl vlečky 2, pak lze slevu uplatnit pouze u
      jedné.

• 20. 1. 2009 12:38

socka (neregistrovaný)

Dobře, takže uplatnit si tu vlečku můžu....ale napíšu do toho datumu registrace...to tam nebudu vypisovat nic, nebo tam napíšu datum co fakticky byla vlečka registrovaná? to by se ale zase nespočítalo asi správně... :(

• 20. 1. 2009 18:16

anonym (neregistrovaný)

Uvedete datum registrace přívěsu. Snížení sazby lze uplatnit podle § 6 odst. 9 zákona platného do 31.12.2008 pouze u takového počtu návěsů nebo tandemových přívěsů, který odpovídá počtu tahačů nebo tandemových nákladních vozidel splňujících podmínky pro snížení daně podle § 6 odstavců 6 a 7.
      Snížení sazby u návěsů nebo tandemových přívěsů uplatníte podle jejich registrace, ale musí být splněna podmínka odst. 9.

MF vydalo tuto informaci k uplatnění nároku na snížení sazby daně u návěsů a tandemových přívěsů:
      Vzhledem k platnosti ustanovení § 6 odst. 9 zákona o dani silniční ještě pro celé zdaňovací období roku 2008, kterým lze přiznat nárok na snížení sazby daně pouze podle počtu návěsů nebo tandemových přívěsů odpovídajících počtu tahačů nebo tandemových nákladních vozidel splňujících podmínky pro snížení daně podle novelizovaných odstavců 6 a 7 tohoto zákona, lze až do konce zdaňovacího období roku 2008 uplatnit snížení sazby daně pouze tak, jako tomu bylo doposud, ale s možností, že např. návěs bude mít jiné datum první registrace než tahač apod. (možnost odlišného procentuální snížení sazby daně). Pro úplnost uvádíme, že u všech návěsů a tandemových přívěsů, bez ohledu na počet tahačů a tandemových nákladních vozidel lze uplatnit nárok na snížení sazby daně podle § 6 odst. 6 až počínaje zdaňovacím obdobím roku 2009.

• 20. 1. 2009 18:34

socka (neregistrovaný)

Takže jestli to chápu teď správně, tak já uvedu u návěsu také datum registrace. A může se klíďo píďo stát, že auti (teda kamion)bude mít slevu 48%, ale návěs třeba jenom 40%.
      Jde teda o to, že slevu na návěsi si můžu uplatnit jenom na počet těch kamionů, aby byli jako do páru. Je to tak?

• 21. 1. 2009 14:55

anonym (neregistrovaný)

Ano, je to tak. Až od r. 2009 není vazba na počet tahačů nebo nákladních vozidel a lze slevu uplatnit u všech vozidel splňujících podmínky stanovené zákonem o SD.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).