Re: odpočet na manželku
NO SNAD VIDÍM DOBŘE......
byla-li manželkou k 1/1 2008, není důvod krátit odpočet, ale rozhodná částka je jiná: 38.040...
§ 35ba
(1) Poplatníkům uvedeným v § 2 se daň vypočtená podle § 16, případně snížená podle § 35, 35a nebo § 35b za zdaňovací období snižuje o částku
b) 24 840 Kč na manželku (manžela) žijící s poplatníkem v domácnosti, pokud nemá vlastní příjem přesahující za zdaňovací období 38 040 Kč;
.....
. Do vlastního příjmu manželky (manžela) se nezahrnují dávky státní sociální podpory, dávky sociální péče, dávky pomoci v hmotné nouzi, příspěvek na péči, sociální služby, státní příspěvky na penzijní připojištění se státním příspěvkem 9a), státní příspěvky podle zákona o stavebním spoření a o státní podpoře stavebního spoření 4a) a stipendium poskytované studujícím soustavně se připravujícím na budoucí povolání. U manželů, kteří mají majetek ve společném jmění manželů, se do vlastního příjmu manželky (manžela) nezahrnuje příjem, který plyne druhému z manželů nebo se pro účely daně z příjmů považuje za příjem druhého z manželů,
A PS DOUFÁM, ŽE AKTUALIZACE V PROSINCI 08 TOHLE ZVLÁDÁ... POSLEDNÍ DOBOU SI NEJSEM JISTÁ ANI KŘESTNÍM JMÉNEM :-)))
dobrý večer,
ještě by jsem se ráda zeptala i já. Nejde o manžele ale druh a družka. on má ve své péči své dítě a ona má ve své péči také své dítě. ona je OSVČ a výdaje děláme paušálem. na své dítě dostává alimenty. podle toho co tu je výše, jsem pochopila že alimenty se do základu nepočítají a na svoji dcerku si může uplatnit odpočet, případně vrácení bonusu.
prosím uvažuji správně?
děkuji pavla
Alimenty opravdu nejsou předmětem daně - jsou již zdaněné, tudíž může bonus uplatnit, pokud zvažujete odpočet na manžele, či vyživované děti - křížem atd.... raději zapomeňte....
odpočet na druha ani na jeho dítě jsem jí v žádném případě vůbec nenabízela ... tím že jsme udělali výdaje paušálem ( u ní by to mělo být 50% , protože v jejím oboru by výdaje v takové výši nedala dohromady ) tak jí po odpočtu na ni a na své dítě vyjde minimální daň.
moc děkuji za odpověď pavla
Platí již pro rok 2008...teď nevím jakým zákonem to je novelizováno nebo jestli to není v přechodných ustanoveních....
§ 35ba
(1) Poplatníkům uvedeným v § 2 se daň vypočtená podle § 16, případně snížená podle § 35, 35a nebo § 35b za zdaňovací období snižuje o částku
a) 24 840 Kč na poplatníka,
b) 24 840 Kč na manželku (manžela) žijící s poplatníkem v domácnosti, pokud nemá vlastní příjem přesahující za zdaňovací období 68 000 Kč; je-li manželka (manžel) držitelkou průkazu mimořádných výhod III. stupně (zvlášť těžké postižení s potřebou průvodce) - průkaz ZTP/P (dále jen "průkaz ZTP/P), zvyšuje se částka 24 840 Kč na dvojnásobek. Do vlastního příjmu manželky (manžela) se nezahrnují dávky státní sociální podpory, dávky sociální péče, dávky pomoci v hmotné nouzi, příspěvek na péči, sociální služby, státní příspěvky na penzijní připojištění se státním příspěvkem9a), státní příspěvky podle zákona o stavebním spoření a o státní podpoře stavebního spoření4a) a stipendium poskytované studujícím soustavně se připravujícím na budoucí povolání a příjem plynoucí z důvodu péče o blízkou nebo jinou osobu, která má nárok na příspěvek na péči podle zákona o sociálních službách4j), který je od daně osvobozen podle § 4. U manželů, kteří mají majetek ve společném jmění manželů, se do vlastního příjmu manželky (manžela) nezahrnuje příjem, který plyne druhému z manželů nebo se pro účely daně z příjmů považuje za příjem druhého z manželů,
>>>>Dobrý den, chtěla bych se zaptat jak vysoký bude
>>>>odpčet na manželku v případě, že pobírala do 10.4.
>>>>2008
>>>>mateřskou dovolenou. Tato částka nepřesáhla 68 000,-.
>>>>Má
>>>>tedy nárok na částku 2070 Kč x 12 měsíců , nebo jen
>>>>podíl roku, kdy je na rodičovské dovolené
>>>
>>>NO SNAD VIDÍM DOBŘE......
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>byla-li manželkou k 1/1 2008, není důvod krátit
>>>odpočet, ale rozhodná částka je jiná: 38.040...
>>>
>>>
>>>§ 35ba
>>>
>>> (1) Poplatníkům uvedeným v § 2 se daň vypočtená
>>>podle
>>>§ 16, případně snížená podle § 35, 35a nebo § 35b za
>>>zdaňovací období snižuje o částku
>>>
>>>b) 24 840 Kč na manželku (manžela) žijící s
>>>poplatníkem v domácnosti, pokud nemá vlastní příjem
>>>přesahující
>>>za zdaňovací období 38 040 Kč;
>>>
>>>
>>>.....
OMLOUVÁM SE.....LENKA S. MÁ PRAVDU.... SE NA TO VYKAŠLU, PLATÍM PŘEDRAŽENÉ PROGRAMY :-)))) A AKTUALIZACE DODÁVAJÍ POZDĚ - LOVILA JSEM NA NETU....
, NICMÉNĚ TÍM PRO VÁS ASI LÉPE.....
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>A PS DOUFÁM, ŽE AKTUALIZACE V PROSINCI 08 TOHLE
>>>ZVLÁDÁ... POSLEDNÍ DOBOU SI NEJSEM JISTÁ ANI KŘESTNÍM
>>>JMÉNEM
>>>:-)))
>>
>>tak ještě jednou, asi jsem trošku natvrdlá. Ta
>>částka,
>>kterou nesmím přesáhnou je 38 040 Kč a ne 68 000?
>
>
>38040.... 68000 netuším, kde jste vzala...... vedlejší
>činnosti OSVČ???
no, Vy nemáte rozhodně zač :-)) naopak, jsem docela ve
>zmatku já, přejmenuji téma, pokud to nevadí, protože
>všechny zákony, co mám k dispozici a tváří se jako
>PLATNÉ PRO ROK 2008 tvrdí ten nesmysl.... asi mám špatné
>zdroje
482
ZÁKON
ze dne 12. prosince 2008,
kterým se mění zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů
Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:
Čl. II
Přechodné ustanovení
Ustanovení § 4 odst. 1 písm. i), § 35ba odst. 1 písm. b) a § 38k odst. 5 písm. c) podle tohoto zákona se použije již pro zdaňovací období roku 2008.
Čl. III
Účinnost
Tento zákon nabývá účinnosti dnem jeho vyhlášení.
Vlček v. r.
Klaus v. r.
Topolánek v. r.
to jsem vygoodlila trapně po asi 3 hodinách....
zde..
http://www.lexdata.cz/lexdata/sb_free.nsf/0/C12571CC00341DF1C1257531007A7A28
víte co, jdu spát a přemýšlet jestli to fakt stojí za to.... dělat oučto
Markétko, nalezeno a díky
Poznámka pod čarou č. 4m zní:
2. V § 35ba odst. 1 písm. b) se číslo "38 040" nahrazuje číslem "68 000" a na konci textu věty druhé se doplňují slova "a příjem plynoucí z důvodu péče o blízkou nebo jinou osobu, která má nárok na příspěvek na péči podle zákona o sociálních službách4j), který je od daně osvobozen podle § 4".
3. V § 38k odst. 5 písm. c) se číslo "38 040" nahrazuje číslem "68 000".
Čl. II
Přechodné ustanovení
Ustanovení § 4 odst. 1 písm. i), § 35ba odst. 1 písm. b) a § 38k odst. 5 písm. c) podle tohoto zákona se použije již pro zdaňovací období roku 2008.
Čl. III
Účinnost
Tento zákon nabývá účinnosti dnem jeho vyhlášení.
Vlček v. r.
Klaus v. r.
Topolánek v. r.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
20. 1. 2009 21:52
Dobrý den, chtěla bych se zaptat jak vysoký bude odpčet na manželku v případě, že pobírala do 10.4. 2008 mateřskou dovolenou. Tato částka nepřesáhla 68 000,-. Má tedy nárok na částku 2070 Kč x 12 měsíců , nebo jen podíl roku, kdy je na rodičovské dovolené