Fond oprav a údržby

• (neregistrovaný)

21. 1. 2009 12:28

Chci se zeptat jaké jsou mé povinnosti ohledně placení na fond oprav a údržby.Řádně platím už několik let a nyní jsem chtěl naspořenou částku použít na konkrétní modernizaci bytu.Žádost o vyplacení mi byla zamítnuta s tím,že tyto peníze nemůžu v budoucnosti do bytu v osobního vlastnictví použít. V našem domě/vše byty v os.vlastnictví/ se nachází několik neplatičů a bylo mi sděleno,že v příp.domovních oprav se na tyto jejich nedoplatky čerpá částka z našich naspořených peněz? Chtěl bych se zeptat,zda je možné na fond oprav přestat přispívat? Předem děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 1. 2009 13:36

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

Neplatiči v SVJ
      >Chci se zeptat jaké jsou mé povinnosti ohledně placení
      >na fond oprav a údržby.

Nejedná se o fond, ale o dlouhodobou zálohu.

>Řádně platím už několik let a
      >nyní jsem chtěl naspořenou částku použít na konkrétní
      >modernizaci bytu.

Dlouhodobá záloha se používá na opravy společných částí domu, nikoliv na úpravy jednotlivých bytů.

>Žádost o vyplacení mi byla zamítnuta s
      >tím,že tyto peníze nemůžu v budoucnosti do bytu v
      >osobního vlastnictví použít.

To je v souladu se zákonem č. 72/1994 Sb.

>V našem domě/vše byty v
      >os.vlastnictví/ se nachází několik neplatičů a bylo mi
      >sděleno,že v příp.domovních oprav se na tyto jejich
      >nedoplatky čerpá částka z našich naspořených peněz?

To lze pochopit, jinak by se asi nic neopravilo. Nicméně bych se zajímal, kdo je neplatič, kolik dluží, co proti neplatičům dělá výbor, zda již bylo uplatněno zástavní právo na jednotky neplatičů a kdy bude exekuce jejich jednotek.

>Chtěl
      >bych se zeptat,zda je možné na fond oprav přestat
      >přispívat?

Můžete přestat platit, ale neradím Vám to. Dostanete se do pozice neplatiče a já bych se hned ptal co proti neplatičům dělá výbor, zda již bylo uplatněno zástavní právo na jednotky neplatičů a kdy bude exekuce Vaší jednotky. :-))

Situaci s neplatiči je třeba řešit s výborem (vlastně by to měla být jeho náplň), kontrolní komisí nebo na shromáždění. Vlastním neplacením ničeho nedosáhnete. Rozumným řešením může být výměna výboru, který s neplatiči nic nedělá.

Hezký den!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).