Splatnosti daní a pojistného - změny?

• 21. 1. 2009 12:53

Dlouhá léta platilo, že příkaz k úhradě daní, ZP i SP stačí dát poslední den splatnosti tak, aby tentýž den byly peníze odepsané z účtu. Takováto platba byla vždy brána jako zaplacená v termínu, přestože reálně došla na účet příslušného úřadu o 1-2 dny později.

Domnívám se, že to takto platí i nadále, ale jedna kolegyně mi tvrdí, že od 1.1.2009 je to jinak a že v den splatnosti už musí být peníze na účtu příjemce. Dle mého názoru se kolegyně mýlí, ale raději se ptám: Změnilo se opravdu něco nebo je vše při starém?

Např. nyní je aktuální dph, termín připadl na pondělí 26/1. Dle mého názoru stačí, pokud peníze odejdou z účtu opravdu až 26/1. Prosím potvrďte mi to ;-)

Ptám se na běžné případy, kdy plátce platí daně nebo pojistné z účtu v české měně, vedeném v české bance. Vím o odlišném ustanovení pro platby z účtů, které jsou vedeny v jiné než české měně a pro platby ze zahraničních účtů - na ty se neptám. Děkuji předem za odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 1. 2009 13:15

iii (neregistrovaný)

Re: Splatnosti daní a pojistného - změny
      Já když jsem byla na školení sociální pojištění, tak paní školitelka říkala, že se sociálka upravuje s platbami podle finančních úřadů a že splatnost pojistného se posouvá na 20. k měsíci. A že to znamená pro nás to, že penízky musí vážně 20. odejít z našeho účtu. že oni to na výpisu u sebe vidí....takže máte pravdu myslím Vy!

• 21. 1. 2009 14:17

LeaX (neregistrovaný)

Re: Splatnosti daní a pojistného - změny
      § 19 zákona č. 589/1992 Sb.:
      (2) Za den platby pojistného se považuje
      a) u bezhotovostních převodů z účtu vedeného v České republice u banky nebo spořitelního a úvěrního družstva den, kdy bylo uskutečněno odepsání z účtu plátce pojistného,

b) u bezhotovostních převodů z účtu vedeného v zahraničí nebo u plateb v hotovosti v zahraničí den, kdy bylo uskutečněno připsání na příslušný účet příslušné okresní správy sociálního zabezpečení,

c) u plateb v hotovosti v České republice den, kdy banka, spořitelní a úvěrní družstvo, držitel poštovní licence nebo příslušná okresní správa sociálního zabezpečení hotovost přijali.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).