Kopie ŽL

• (neregistrovaný)

21. 1. 2009 13:37

Dobrý den, prosím Vás kdo víte když fakturuji odběrateli musím mít přiloženu kopii ŽL??Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 1. 2009 13:42

pája

Re: kopie ŽL
      To záleží na odběrateli, jestli na tom trvá a jestli jste se tak dohodli, jinak obecně tato povinnost není. Při uzavírání obchodních smluv nebo při započetí obchodních styků já doporučuji všem klientům si navzájem prokázat živ.oprávnění, u smluv je přiložit jako nedílnou součást smlouvy-nebo výpis z OR.

• 21. 1. 2009 14:23

Mo. (neregistrovaný)

Děkuji, jedná se mi o to když já fakturuji jestli si musím ukládat kopii ŽL nebo výpis mého odběratele.A co jiné státy mimo EU je ta povinnost někde ze zákona?Moc děkuji

• 21. 1. 2009 14:28

pája

>>>Dobrý den, prosím Vás kdo víte když fakturuji
      >>>odběrateli musím mít přiloženu kopii ŽL??Děkuji
      >>
      >>To záleží na odběrateli, jestli na tom trvá a jestli
      >>jste se tak dohodli, jinak obecně tato povinnost
      >>není.
      >>Při uzavírání obchodních smluv nebo při započetí
      >>obchodních styků já doporučuji všem klientům si
      >>navzájem
      >>prokázat živ.oprávnění, u smluv je přiložit jako
      >>nedílnou součást smlouvy-nebo výpis z OR.
      >
      >Děkuji, jedná se mi o to když já fakturuji jestli si
      >musím ukládat kopii ŽL nebo výpis mého odběratele.

neznám zák.,který by to ukládal za povinnost, to je pro Vás jakýsi doklad, že odběratel existuje, i když to si můžete průběžně ověřovat v OR nebo ŽR na netu.

A co
      >jiné státy mimo EU je ta povinnost někde ze zákona?Moc
      >děkuji
      tak to už opravdu nemám tušení.

• 21. 1. 2009 15:28

Petr25 (neregistrovaný)

pájo, můžu se zeptat nač? když existenci OSVČ/PO během minuty ověřím na www.rzp.cz nebo www.justice.cz?

• 21. 1. 2009 15:35

pája

Zdůrazňuji- doporučuji, netvrdím, že je to povinnost. Důvodem jsou zkušenosti,bohužel negativní,kdy byly podepisovány smlouvy osobami, které nebyly oprávněny a s tím docházelo k problémům, takže je-li přiložen při uzavírání smlouvy aktuální výpis z OR, kde je uveden statutární orgán, je jasné, kdo je oprávněn podepsat, je jasné, kdo podepsal , zda to sedí a není třeba zpětně pak pracně dohledávat, kdo že to vlastně podepsal a jak to bylo s plnou mocí a pod.
      Navíc ani IT není dokonalá a znám X případů, kdy nebyly změny zapsány včas,jak v OR tak v ŽR, a byl problém, že podepsal jiný atd.
      Je to skutečně jen můj názor a doporučení, nikoho to nezavazuje ani mu to nic neukládá. Podle mne je to dobrá prevence proti lidem, kteří nepatří mezi ty solidní. Tolik k Vaší otázce.

• 21. 1. 2009 15:37

pája

Jen ještě dodám- i v této době nemá každý možnost nebo ani třeba nezná,jak by si to na netu ověřoval, ne každý podnikatel má vybavení, znalosti atd.Takže papírová forma výpisu je pro něj asi jediná možnost, jak se o druhé straně něco přečíst a ověřit.

• 21. 1. 2009 16:07

Petr25 (neregistrovaný)

Děkuji za vysvětlení. Je to trochu konzervativní postup, ale má jistě své místo.

Jinak si ale myslím, že údaje, které má v systému CzechPoint, či jiné místo, kde lze získat papírové výpisy z ŽR nebo OR, jsou shodné s tím, co je na webech www.rzp.cz a www.justice.cz - údaje jsou snad získávany on-line ze stejné databáze (?).

Překvapilo by mě, kdyby třeba výpis získaný od úředníka ŽÚ a z internetu se lišil.

• 21. 1. 2009 16:16

pája

>>>Je to skutečně jen můj názor a doporučení, nikoho to
      >>nezavazuje ani mu to nic neukládá. Podle mne je to
      >>dobrá prevence proti lidem, kteří nepatří mezi ty
      >>solidní.
      >>Tolik k Vaší otázce.
      >
      >Děkuji za vysvětlení. Je to trochu konzervativní
      >postup, ale má jistě své místo.

Vychází opravdu ze skutečných problémů.
      >
      >Jinak si ale myslím, že údaje, které má v systému
      >CzechPoint, či jiné místo, kde lze získat papírové výpisy
      >z ŽR nebo OR, jsou shodné s tím, co je na webech
      >www.rzp.cz a www.justice.cz - údaje jsou snad získávany
      >on-line ze stejné databáze (?).
      S tím souhlasím
      >
      >Překvapilo by mě, kdyby třeba výpis získaný od
      >úředníka ŽÚ a z internetu se lišil.
      Bohužel jsem se s tím skutečně setkal, ale rozdíl vznikl tím, že nebyly nové nebo aktualizované údaje do registru zadány okamžitě a proto byly různé.(lidský faktor).- Vzhledem ke stálému zkvalitňování systémů by to snad mělo vymizet a všechny registry byly měly být aktualizovány on-line a ihned a souběžně.Doufám, že to tak bude.
      Na druhou stranu např. kamarád truhlář, ten má nářadí,ale ne počítač, když mu řeknu,že si má ověřit,kdo po něm chce udělat nábytek,kouká jako vyvoraná myš, o smlouvě na zhotovení věci v životě neslyšel, pak se zjistí, že dělá nábytek pro s.r.o., že si to s ním objednal někdo z rodiny majitele s.r.o., kdo není vůbec zmocněn jednat a výsledek- chudák truhlář mi brečí na rameni, že mu dluží 30000.- a neví,jak je z nich dostat. Není to jednoduché,ale musíme věřit a doufat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).