Re: DPH uplatněné ze zálohové faktury
Problém je, že naše firma dala celou částku do nákladů a DPH nárokovala už při vystavení faktury v prosinci 2007. Dodavatel zaúčtoval v prosinci 2007 celou částku jako zálohu (přestože v té době ještě nebyla zaplacena), DPH odvedl také při vystavení faktury. Teď se zjistilo, že práce nebyly provedeny a zálohu vrací. Je mi jasné, že musím udělat dodatečné přiznání k dani z příjmu. Jen mám strach, aby to nebylo také dodatečné přiznání k DPH za prosinec 2007 a únor 2008.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
21. 1. 2009 13:51
Firmě byla v roce 2007 doručena faktura-daňový doklad s textem záloha na stavební práce. DPH bylo vyčísleno a uveden DUZP, stejný jako datum vystavení. DPH byla na vstupu uplatněna v prosinci 2007 (dodavatelem byla DPH v roce 2007 zaplacena na výstupu FÚ). Zálohová faktura byla zaplacena až v roce 2008.
Předpokládám, že k uplatnění DPH na vstupu mělo dojít až v únoru 2008. Je to tak správně? Máme udělat dodatečné přiznání k DPH za 12/2007 a 2/2008? Můžete mi poradit podle jakého paragrafu, může být DPH uplatněna až po zaplacení?
Děkuji.