Re: prodej OA - dph
No podle mého laického názoru v tomto případě, pokud bylo auto koupeno za účelem dalšího prodeje, právě podle zmiňovaného § 75 nárok na odpočet DPH na vstupu je. Pokud by tam tedy nějaké DPH bylo, byl by nárok si ho odpočít. Pokud tam není, není co odpočíst, ovšem pak podle mne neplatí § 62/2 ZDPH a prodej OA by se měl normálně zdanit DPH.
Otázkou je, může-li v tomto případě použít prodávající zvláštní režim podle § 90/2/b, tedy jestli vůbec může bez ŽL prodávat OA jako zboží, nebo jen jako majetek. Pak by samozřejmě byl režim DPH jiný, jako majetek nakoupím OA bez nároku na odpočet a také ho prodám podle § 62/2 bez DPH.
no, teď jste mi teda pěkně zamotal hlavu. Uvedené § jsem si přečetl. Samozřejmě, že ŽL na nákup a prodej zboží firma nemá. Já jsem to proúčtoval jako zboží a na vstupu, na základě té smlouvy jsem uplatnil dph. Při prodeji jsem ho zase odvedl. ale teď mě napadlo - šlo by udělat to, že bych ho zavedl do majetku (i když se žádný přepis na naši firmu do TP neprováděl) a hned bych ho zase vyřadil? Tam by to s tím dph bylo jasné, že? V tomto případě by bylo vše bez DPH.
No, registrace nebude, protože samozřejmě doklady se ke mě dostaly až o měsíc déle a pan "jednatel" se samozřjemě nezeptá, co a jak je potřeba, aby bylo vše v pořádku. Pak to člověk takhle honí na poslední chvíli. Tak já to proženu přes ten majetek. DPH tedy na vstupu neuplatním a na výstupu nebudu odvádět?
Tak jsem koukal do seznamu živností a spešl prodej OA jsem tam nenašel, tak na to možná stačí ŽL na nákup a prodej, resp. velkoobchod. Pak už jen se popídit, jestli by se dal použít zvláštní režim, jinak by to byl klasický nákup a prodej, tedy DPH z celé prodejní ceny.ten režim podle § 90 je pro obchodníky s použitým zbožím, použité zboží je samostaná volná živnost č.49, otázkou je, co si představit pod pojmem "obchodník s použitým zbožím", to už je nad můj inteligenční koeficient :-).
ŽL na velkoobchod má. Zkusím se jěště popátrat dále, ale myslím si, že v tomto případě to mám dobře. Zúčtoval jsem to přes zboží, na základě smlouvy jsem na vstupu uplatnil dph a při prodeji jsem dph odvedl. Snad se tedy nepletu. Děkuji Vám za Vaše příspěvky, informace se shání špatně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
21. 1. 2009 21:21
dobrý den,
dělám účto jedné s.r.o. Ta koupila od jiné s.r.o. OA (ta ho měla v majetku) a hned ho prodala přes bazar fyzické osobě. Jsou o tom smlouvy o prodeji. Budu o tom účtovat jako o zboží? A co DPH? Musím odvést? A z jaké částky. Na smlouvě od prodávající mám uvedenou celkovou cenu - cituji celková cena se rozumí s DPH. Nevím, jestli tedy mám nárokovat dph a potom ho následně přiznat z prodeje. Byl to dobrý kup - za málo peněz drahý prodej. Jde mi hlavně o to dph? Děkuji za rady, s tímto nemám zkušenosti