Leasing-finanční pronájem 60 měsíců

• (neregistrovaný)

21. 1. 2009 22:49

Dobrý večer,tak mi pan podnikatel donesl doklady za 4.Q.2008 a donesl mimo jiné leasingovou smlouvu....Zaplatil akontaci ve výši 140 tisíc a na splátkovém kalendáři je tato částka vyčíslena s odpočtem DPH. Leasing je na 60 měsíců a ve splátkovém kalendáři je kromě splátky,pojištění a finanční služby také mínusová částka zúčtování zálohy na budoucí splátky. Podle součtu je to právě ta částka z akontace bez DPH.Jde o vozidlo N1, takže si DPH může uplatnit už z té akontace? Jsem z toho už zmatená a tento nový leasing mám poprvé.Vede DE. Posím o radu zkušenější a předem děkuji,Patricie.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 1. 2009 0:07

Alenka (neregistrovaný)

Re: Leasing-finanční pronájem 60 měsíců
      Záleží co máte napsáno v leasingové smlouvě, pokud bude ve smlouvě zakotvena povinnost odkupu- jedná se o dodání zboží a můžete si ihned uplatnit celou daň. Pokud ale ve smlouvě povinnost odkupu není - jedná se o službu a daň se uplatňuje jako dílčí plnění (postupně každý měsíc).

• 22. 1. 2009 7:02

Northmann (neregistrovaný)

Tak jednak jde o leasing z roku 2008, soudě tak dle toho 4.kvartálu, kdy ještě neplatila ta změna, o které píše paní Alenka. Dále se ve vašem případě nejedná o akontaci, ale o zálohu na splátky. Tedy tato záloha se k měsíční splátkám na rozdíl od akontace "nepřičítá" do nájemného, nýbrž se od splátek odečítá. DPH z této zálohy si uplatníte ihned, pokud na ni máte daňový doklad, což jak jsem pochopil máte. Z jednotlivých měsíčních splátek pak již odečítáte zálohu "čistou", tedy bez DPH.

• 22. 1. 2009 8:48

P. (neregistrovaný)

Ano, jedná se o leasing z roku 2008. Nebyla jsem si jistá tím odpočtem. Děkuji moc a přeji hezký den,Patricie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).