Re: Leasing-finanční pronájem 60 měsíců
Záleží co máte napsáno v leasingové smlouvě, pokud bude ve smlouvě zakotvena povinnost odkupu- jedná se o dodání zboží a můžete si ihned uplatnit celou daň. Pokud ale ve smlouvě povinnost odkupu není - jedná se o službu a daň se uplatňuje jako dílčí plnění (postupně každý měsíc).
Tak jednak jde o leasing z roku 2008, soudě tak dle toho 4.kvartálu, kdy ještě neplatila ta změna, o které píše paní Alenka. Dále se ve vašem případě nejedná o akontaci, ale o zálohu na splátky. Tedy tato záloha se k měsíční splátkám na rozdíl od akontace "nepřičítá" do nájemného, nýbrž se od splátek odečítá. DPH z této zálohy si uplatníte ihned, pokud na ni máte daňový doklad, což jak jsem pochopil máte. Z jednotlivých měsíčních splátek pak již odečítáte zálohu "čistou", tedy bez DPH.
Ano, jedná se o leasing z roku 2008. Nebyla jsem si jistá tím odpočtem. Děkuji moc a přeji hezký den,Patricie.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
21. 1. 2009 22:49
Dobrý večer,tak mi pan podnikatel donesl doklady za 4.Q.2008 a donesl mimo jiné leasingovou smlouvu....Zaplatil akontaci ve výši 140 tisíc a na splátkovém kalendáři je tato částka vyčíslena s odpočtem DPH. Leasing je na 60 měsíců a ve splátkovém kalendáři je kromě splátky,pojištění a finanční služby také mínusová částka zúčtování zálohy na budoucí splátky. Podle součtu je to právě ta částka z akontace bez DPH.Jde o vozidlo N1, takže si DPH může uplatnit už z té akontace? Jsem z toho už zmatená a tento nový leasing mám poprvé.Vede DE. Posím o radu zkušenější a předem děkuji,Patricie.