Re: vyřazení neodepsaného majetku
no na to se právě ptám? mě program počítá odpisy daňové 1x v prosinci a 12 x účetní.
na konci roku vyčíslím rozdíl účetních a daňových odpisů.Daňový odpis je větší a tak tento rozdíl uvádím do řádku 150.
přestane se odepisovat daňově?když se přestane odepisovat účetně? nerozumím tomu.mohly byste mi vysvětlit?
za prvé mě zaujalo?musím mít fakturu že jsem zlikvidovala majetek?
a za druhé řeším otázku daňové výhodnosti.pokud ten majetek jen vyřadím z provozu ale bude mi ležet někde ve skladu a budu ho jen odepisovat je to pro mě vyhodnější než když ho vyřadím z majetku?pokud vím,že si zmenším odvod daní ..tak je lepší ho vyřadit ne?
Romana myslela fakturu za prodej.
A k tomu druhému - chápu, že pokud se majetek bude někde válet, aniž byste ho používali a pouze odepisovali, budete ho radši chtít vyřadit z majetku. Jenže ho nemůžete jen tak z toho majetku vyřadit. Buď ho prodáte, nebo zlikvidujete (škodu neberu v úvahu). Když ho tedy zlikvidujete a nenecháte na skladě, je to pro vás letos daňově výhodnější. Uplatníte do nákladů zůstatkovou cenu. Kdybyste ho nechali na skladě a jen odepisovali, pak se ta zůstatková cena promítne pomocí odpisů do dalších let. Takže pokud letos potřebujete zvýšit náklady, je lepší jej zlikvidovat. Ale k tomu musíte mít důvod.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 1. 2009 9:05
potřebuji vysvětlit co je pro firmu výhodnější.vyřadit ještě plně neodepsaný majetek který již nepoužíváme,nebo ho nechat doodepsat,nevím jak je to pro firmu(daňově vyýhodnější).účetně odpeisujeme stejně jako daňově.tzn stejné roky.ale nerozumím tomu.díky za vysvětlení.