Re: nárok na dovolenou při změně zaměstn
To máte naprosto mylné informace. Zde nahoře v zákoníku práce si můžete v § 211 až 223 ověřit tyto skutečnosti. Na pásce vám v lednu sice vyskočí nárok 20 dní, ten je ale celoroční a při různých skutečnostech se krátí a mění. Také to, že si je můžete vybrat kdy chcete je scestné, protože nástup dovolené určuje zásadně zaměstnavatel. Takže pokud vám v březnu končí pracovní smlouva budete mít nárok nikoli na 20 dní, nýbrž na poměrnou část tj. 3/12 celoročního nároku. V novém zaměstnání rovněž budete mít nárok na poměrnou část, tj. pokud nastoupíte 1. dubna, tak do konce roku je to 9/12 celoročního nároku. Znovu upozorňuji, že termín nástupu dovolené určuje zaměstnavatel.
Re: nárok na dovolenou při změně zaměstn
Těch 20 dnů je roční nárok, to znamená, že musíte splnit jedinou podmínku a to je odpracování alespoň 60 prac. dnů u zaměstnavatele.
U Vás je to tak, že budete mít v roce víc zaměstnavatelů a u každého Vám vznikne jiný nárok na dovolenou. U prvního zaměstnavatele Vám " naskočila" roční dovolená proto,že ještě není zadáno ukončení p.p. Odpracujete-lli všechny dny od ledna - března,bude to vč.svátků .64 . Vz. Vznikne Vám tzv. alikotní část z roční dovolené to je 5 dnů. ( 20/12 x 3 celé měsíce)
Pokud nesplníte podmínku odpr. alespoň 60 dnů, počítá se pak za každých 21 odprac.dnů jedna dvanáctina z ročního nároku.
Stejně tak bude postupováno u nového zaměstnavatele, protože u každého z nich se posuzuje nárok vždy nově . U alikotní části se posuzuje rovněž k tomu, zda odprac. měsíce byly celé ( nástup, výstup během měsíce) . Při ukončení během měsíce a navázání nového p.p. bez přerušení, vznikne právo na celý měsíc u nového zaměstnavatele. Nečerpanou dovolenou lze převést,avšak pouze na zákl. dohody obou zam. před skončením p.p. ,v praxi se však málo používá. Nevyčerpaná musí být proplacena při skončení p.p.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
22. 1. 2009 15:17
Dobrý den,měla bych na Vás dotaz ohledně dovolené.V lednu tohoto roku mi naskočila dovolená na celý rok (20 dní).kterou si můžu vybrat okamžitě.Problém mám ale v tom že jsem si našla novou práci a koncem března mi končí pracovní smlouva.Bylo mi řečeno,že si mám celou dovolenou vybrat,jenže já nevím jak to bude s dovolenou v nové práci.Dostanu opět 20 dní,nebo se to bude nějak odpočítavat od mé dovolené ze staré práce.Někde jsem četla že má člověk právo na 20 dní v pracovním roce,ale nechci dopadnout tak že si teďka vyčerpám těch 20 dní ve staré práci,a v nové práci nebudu mít na ní nárok,protože jsem jí vyčerpala.Jak to teda s tou dovolenou je?Děkuji za Vaší odpověď.