Příspěvková organizace-propl.paragonu

• (neregistrovaný)

22. 1. 2009 16:03

Je pravda, že podle nějakého zákona (kterého) nemohu proplácet paragon - např. když si učitel nebo škoník koupí něco v rámci provozu ? Museli by mít oprávnění manipulovat s peněžními prostředky ? Myslím, že se to tak všude dělá. Určitě mi někdo odpoví, že je to otázka vnitřních směrnic, já říkám taky ano, ale teď mě zajímá ev. porušení zákona a tzv. vnitřního kontrolního systému. Prosím poraďte. Děkuji. K.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 1. 2009 16:58

Lina

Re: Příspěvková organizace-propl.paragon
      xxxxxxxxxx
      Podívejte se do zák. o finanční kontrole - číslo bohužel nevím, nemám to doma - i z toho důvodu, že jsem na tenhle zákon značně alergická.... musíte se prokousat termíny jako individuální příslib, limitovaný příslib, správce rozpočtu, příkazce operace apod....
      my ve školce máme pro pokladnu - pro každý výdajový doklad, individuální příslib, který ten kdo nakupuje vyplní - napíše kdy, proč, zač.... jemu to podepíše - schválí příkazce operace, což je ředitelka .... a já mám kumulovanou funkci (pro tento případ) účetní+ správce rozpočtu.... na www.ucetniprodukty.cz jsou nabízeny i směrnice pro příspěvkovky, my je asi ale máme podle Atre, což bere ředitelka... ale dost jsme to očesali. Zatím byl klid, protože se s tím teprve pere zřizovatel, ale ten na rozdíl od nás, kdy jsme na to 3, tak má zaměstnanců skoro stovku, tzn. až se v tom trošku rozkoukají, budou chytří jak rádio....fakt je, že bez podpisu žádanky, což je individuální příslib, nic z pokladny nevyplatím... jo, ty žádanky pak označím číslem pokl. dokladu, zakládám zvlášť, aby byly dohledatelné a párovatelné s pokladnou.....
      třeba Vám odpoví nějaký nadšenec, který to má v malíku.... já mám z toho pupínky... asi před třemi léty, kdy jsme s tím začali, stačil na paragonu podpis ředitelky, její podpis na výdajovém dokladu z pokladny,... o tom je to i dnes, ale akorát přibylo další papírování....
      ..ještě něco, občas se objeví diskuze na toto téma na www.ucetnisvet.cz v oddíle Účetnictví neziskových org.... atd., ale většinou nic moc, ....

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).