SP, ZP a odpisy HM

• (neregistrovaný)

23. 1. 2009 1:42

Dobrý večer vedu DE a odepisuji hmotný majetek. Program mi od základu pro sociální a zdravotní pojištění neodečitá odpisy a základ je tak vyšší než pro daň z příjmu. To je tak v pořádku?? To se nedoplatím za pojištění, to je nějaké divné. Ještě navíc když jsou výdaje OSVČ za pojištění nedaňové. Prosím o upřesnění Pavel

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 1. 2009 1:55

Jarmila (neregistrovaný)

Re: SP, ZP a odpisy HM
      Základ daně -příjmy mínus výdaje(ve kterých jsou zahrnuty i odpisy),takže vám to program dělá špatně.Tento základ se bere i do přehledu na OSSZ+ZP,což asi víte.

• 23. 1. 2009 2:17

PavelTv (neregistrovaný)

Jaruško, děkuji moc za radu, ale stejně mi to přijde nějaké divné, daně sice klesly, zvedla se i sleva na daň na poplatníka, ale pořád mi to nějak nevychází, tím, že si nemůžu dát odvody za SP a ZP jako FO OSVČ do nákladů se mi strašně zvedl daňový základ, ty daně jsou v pohodě, ale ty nové zálohy na sociální a zdravotní pojištění jsou nehorázné, to mě vyjde ještě hůř to placení než loni. Taky Vám to vychází tak blbě?? To se na to můžu vykašlat, už mě to fakt štve. Ti co nedělají a nechají se vyživovat státem jsou na tom lépe než já, proč mám na ně platit??? Pavel

• 23. 1. 2009 10:53

Jarmila (neregistrovaný)

Pavlíku,sociálka je vždycky strašák,každý podnikatel se zajímá jen o daně,ale sociálka je daleko horší a vždy byla.Aspoň budete mít krásný důchod.....
      Hezký den

• 23. 1. 2009 10:57

PavelTV (neregistrovaný)

Tak toho se se svým pracovním nasazením a stresem ani nedožiju:((
      Přeji krásný víkend Pavel

• 2. 2. 2009 22:17

Verča5 (neregistrovaný)

mám jistou zkušenost - a to že odpisy majetku jsou položka snižující daňový základ, takže se nemají napočítávát do "klasických" nákladů, čímž samozřejmě nevstupují do přehledů pro soc. a zdrav. Sice jsem to to tak neudělala, ale některé jiné účetní mě upozorňovaly, že to tak není správně. Do daní ano, do přehledů ne. A od roku 2008 jsou zdravotní a sociální NEdaňový náklad podnikatele, takže nám hezky stoupá základ ke zdanění. To je radost, co? a když onemocníte, stejně dostanete kulové... řeším to dnes a denně. Dneska zrovna kolik že to vlastně mám platit po "novu". Asi mám prudce snížené IQ, ale z toho cance co mi poslali, to pořád nechápu. Nyní platím něco málo nad současné minimum, ale co mám dělat než bude nové přiznání jsem nepochopila.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).