Roční zúčtování daně

• (neregistrovaný)

23. 1. 2009 8:57

Dobrý den,
    můžete mi někdo poradit ......
    Jsem na rodičovské dovolené, manžel si na mne uplatňuje odpočet, v roce 2008 jsme si vzali úvěr na koupi bytu ... úvěrová smlouva je vedena na mne, mlže si manžel odpočíst úroky z úvěru? Někde jsem se dočetla, že pokud je uveden jako spoludlužník a spolumajitel nemovitosti tak ano. Můžete mi to prosím povtrdit?
    A ještě jeden dotaz, ze zaměstnání dostal manžel růžové prohlášení k vyplnění a je tam návod od jejich účetní ... a je tam "kdo má úvěr na byt podává daň.přiznání FO na FÚ"
    Asi se zeptám hloupě ale to musíme podávat daňové přiznání? Nemlže manžel jen požádat or oční zúčtování daně v zaměstnání?
    Děkuji všem za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 1. 2009 10:27

Liba1 (neregistrovaný)

Re: Roční zúčtování daně
      Ano,úroky z úvěru si může uplatnit i manžel.K Vaší druhé otázce si myslím,že účetní se jenom nechce,protože s tím jsou spojené různé další práce navíc.I pro vás samotnou je jednodušší podat si DP,nemusíte dokládat tolik dokumentů jako u zaměstnavatele.U zam-tele musíte doložit všechny smlouvy o úvěru vč.nájemní atd.,kdežto u DP jenom na vyžádání FÚ.

• 23. 1. 2009 10:35

R (neregistrovaný)

Re: Roční zúčtování daně
      odpočet úroků si mohou uplatnit účastníci úvěrové smlouvy, za předpokladu , že jsou účastníky této smlouvy a v případě bytových potřeb též spoluvlastníci. Účastníkem úvěrové smlouvy se rozumí také spoludlužník.Odpočet může uplatnit bud jedna osoba nebo každá z nich a to rovným dílem. Vzhledem k tomu že vy jste na MD nemáte z čeho si úroky ulatnit, je to tedy na manželovi. Vyúčtování mu mohou udělat v zaměstnání, musí jim však doložit kopie úvěr.smlouvy, smlouvy kupní a výpis z katastru,takže mnohdy je jednodušš si tady stáhnout danové přiznání a vyplnit si ho sám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).