Re: Roční zúčtování daně
Ano,úroky z úvěru si může uplatnit i manžel.K Vaší druhé otázce si myslím,že účetní se jenom nechce,protože s tím jsou spojené různé další práce navíc.I pro vás samotnou je jednodušší podat si DP,nemusíte dokládat tolik dokumentů jako u zaměstnavatele.U zam-tele musíte doložit všechny smlouvy o úvěru vč.nájemní atd.,kdežto u DP jenom na vyžádání FÚ.
Re: Roční zúčtování daně
odpočet úroků si mohou uplatnit účastníci úvěrové smlouvy, za předpokladu , že jsou účastníky této smlouvy a v případě bytových potřeb též spoluvlastníci. Účastníkem úvěrové smlouvy se rozumí také spoludlužník.Odpočet může uplatnit bud jedna osoba nebo každá z nich a to rovným dílem. Vzhledem k tomu že vy jste na MD nemáte z čeho si úroky ulatnit, je to tedy na manželovi. Vyúčtování mu mohou udělat v zaměstnání, musí jim však doložit kopie úvěr.smlouvy, smlouvy kupní a výpis z katastru,takže mnohdy je jednodušš si tady stáhnout danové přiznání a vyplnit si ho sám.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
23. 1. 2009 8:57
Dobrý den,
můžete mi někdo poradit ......
Jsem na rodičovské dovolené, manžel si na mne uplatňuje odpočet, v roce 2008 jsme si vzali úvěr na koupi bytu ... úvěrová smlouva je vedena na mne, mlže si manžel odpočíst úroky z úvěru? Někde jsem se dočetla, že pokud je uveden jako spoludlužník a spolumajitel nemovitosti tak ano. Můžete mi to prosím povtrdit?
A ještě jeden dotaz, ze zaměstnání dostal manžel růžové prohlášení k vyplnění a je tam návod od jejich účetní ... a je tam "kdo má úvěr na byt podává daň.přiznání FO na FÚ"
Asi se zeptám hloupě ale to musíme podávat daňové přiznání? Nemlže manžel jen požádat or oční zúčtování daně v zaměstnání?
Děkuji všem za odpověď