Re: Mateřská a OSVČ.prosím?
PPM se týká jen nemocenského pojištění a z toho se také počítá. Pokud si platíte nemocenské pojištění, tak záleží na tom, z jakého základu je počítáno (podle přehledu na poslední zdaňovací období) a od toho se také odvíjí výše PPM. Zálohy na to nemají vliv.
Re: Zálohy s tím nemají nic společného??
Ty zálohy se vám ale počítají z určitých příjmů a následných přehledů. Zálohy máte podle nich stanovená a máte je také v té výši platit. Jestliže si chcete platit vyšší zálohy, tak to je pouze vaše věc. Nemělo by logiku, kdybyste si dobrovolně platila vyšší zálohy a tím pak měla vyšší PPM.
Záleží z jakého základu je počítáno. Měla jste určité příjmy, které jste přiznala a od těch se odvíjí zálohy. Tím, že si usmyslíte, že si budete platit vyšší zálohy, abyste měla vyšší PPM je nesmysl. Musela byste přiznat vyšší příjmy a od toho by se pak následující rok odvíjeli vyšší zálohy, tím by pak byla vyšší PPM.
Nedejte se Hedo zmást. Tohle jsem zkopírovala ze stránek CSSZ:
Nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM) má OSVČ, která má řádně zaplaceno pojistné na nemocenské pojištění , dále splňuje potřebnou dobu účasti na nemocenském pojištění, což je 270 dnů účasti na nemocenském pojištění v posledních dvou letech před nástupem na PPM . Současně musí být splněna podmínka účasti na nemocenském pojištění OSVČ po dobu 180 dnů v období jednoho roku před nástupem na PPM Podmínkou nároku na PPM je i skutečnost, že OSVČ osobně nevykonává samostatnou výdělečnou činnost v době pobírání této dávky.
Výše dávky PPM a nemocenského v roce 2009 se odvíjí od výše záloh na pojistné na důchodové pojištění a pojistné na nemocenské pojištění zaplacených v předchozích 12-ti kalendářních měsících před vznikem sociální události.
Děkuji paní Líbo, právě proto, že jsem to také četla, tak mě tady udivují ty reakce.
Je to skutečně tak, že se to odvíjí od zaplacených záloh za 12měsíců zpětně. Myslíte teda, že si mám platit vyšší zálohy? jen na důchodové? nebo i nemocenské?
děkuji
Přiznám se, že tohle znám jen okrajově. Vím jen, že je tam změna proti minulosti, dřív se OSVČ počítal minulý kalendářní rok, teď to sjednotili se zaměstnanci na posledních 12 kalendářních měsíců.
Třeba se vám ozve někdo, kdo to zná lépe.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
23. 1. 2009 10:14
Dobrý den.jsem OSVČ. platím si důchodové i nemocenské pojištění.
Abych měla vyšší PPM musím si platit vyšší zálohy a ted nevím jestli na důchodové nebo na nemocenské.(letos po novu je to rozděleno na dva účty)poradíte?
když si budu platit např. důchové 6 000,- a nemocenské 235,- mateřská by mi měla vyjít výhodně, je tak?
po novu už se nebudou přeplatky na sociální pojištění vracet? tzn, že zůstanou na OSSZ na další období? protože pokud si budu platit vysoké zálohy kvůli vyšší PPM, tak ty přeplatky tam vzniknou.