Re: Nárok na odstupné
Provozovna naplňuje znaky "části zaměstnavatele", tudíž se tato část zaměstnavatele přestěhovala. Pokud máte v PS skutečně jako místo výkonu práce adresu bývalé provozovny, jak uvádíte, a nebudete souhlasit se změnou, je dán důvod pro výpověď z PP podle § 52 písm. b) zákoníku práce (nikoliv pro nadbytečnost, jak je uvedeno výše). Pokud jste se dohodli na rozvázání PP dohodou a důvodem je tato organ. změna, právo na odstupné máte. Toto právo byste měla pochopitelně i při výpovědi z PP z uvedeného důvodu. Pokud jde o obsah samotné dohody - není-li důvod rozvázání PP v dohodě uveden, popř. není uvedeno právo na odstupné a zaměstnavatel toto odstupné nevyplatí, budete muset dokazovat důvod rozvázání PP, a tím i právo na odstupné, jiným způsobem.
Děkuji za odpoveď.Takže mám nárok na odstupné i tehdy,když tu praci nepříjmu?
>>>>V listopadu r.2005 jsem nastoupila na nemocenskou,v
>>>>cervenci 2006 na mateřskou dovolenou.Nyní jsem 2 roky
>>>>na
>>>>MD.Muj zaměstnavatel prodal provozovnu a koupil
>>>>jinou,která je vzdalená od mého bydliště 100km.Po
>>>>vzejemné
>>>>dohodě jsme se domluvil,že ukončím prac.poměr,jelikož
>>>>nemohu každý den dojíždět tolik kilometru.Mám nárok
>>>>na
>>>>odstupné,když v prac.smlouvě mám uvedenou adresu
>>>>bývale provozovny.Smlouvu mám na dobu
>>>>neurčitou.Děkuji
>>>
>>>Pokud jste ukončili PP dohodou tak ne, pokud vám dal
>>>výpověď pro nadbytečnost tak ano.
>>
>
>Takže když mi nabídne práci,těch 100km od bydliště a
>já jí nepřijmu,kvůli té vzdálenosti.Mám nárok na
>odstupné?
Romano, už jsem Vám odpověděla, že právo na odstupné máte při současném splnění těchto podmínek:
a) v PS máte místo výkonu práce sjednáno konkrétní adresou,
b) jedná se o část zaměstnavatele (provozovna, závod apod.),
c) zaměstnavatel rozhodl o organ. změně spočívající v přemístění zaměstnavatele nebo jeho části.
Nejedná se o nabídku práce, ale o změnu PS, konkrétně sjednaného místa výkonu práce. I když se jedná o tutéž práci, která není rušena, nemusíte se změnou souhlasit, protože Vy jste nastupovala do PP za podmínky, že práci budete konat v místě A, nikoliv B. V předchozí odpovědi jsem především reagovala na nesprávné trvzení, že pokud jste uzavřela dohodu o rozvázání PP, nemáte na odstupné nárok. Jenom při nevyplacení odstupného máte horší postavení, co a jak budete prokazovat, pokud se výplaty odstupného budete chtít domáhat.
>>>>>>>>V listopadu r.2005 jsem nastoupila na nemocenskou,v
>>>>>>>>cervenci 2006 na mateřskou dovolenou.Nyní jsem 2 roky
>>>>>>>>na
>>>>>>>>MD.Muj zaměstnavatel prodal provozovnu a koupil
>>>>>>>>jinou,která je vzdalená od mého bydliště 100km.Po
>>>>>>>>vzejemné
>>>>>>>>dohodě jsme se domluvil,že ukončím prac.poměr,jelikož
>>>>>>>>nemohu každý den dojíždět tolik kilometru.Mám nárok
>>>>>>>>na
>>>>>>>>odstupné,když v prac.smlouvě mám uvedenou adresu
>>>>>>>>bývale provozovny.Smlouvu mám na dobu
>>>>>>>>neurčitou.Děkuji
>>>>>>>
>>>>>>>Pokud jste ukončili PP dohodou tak ne, pokud vám dal
>>>>>>>výpověď pro nadbytečnost tak ano.
>>>>>>
>>>>
>>>>
>>>>
>>>>>
>>>>>Takže když mi nabídne práci,těch 100km od bydliště a
>>>>>já jí nepřijmu,kvůli té vzdálenosti.Mám nárok na
>>>>>odstupné?
>>>>
>>
>>No už vám to VH napsala 2x
>
>No i vám děkuji
Já mám sice trpělivosti dost, ale jak to, že teď zase píšete o výpovědi, když celou tu dobu byla řeč o dohodě. Máte-li v šuplíku výpověď, tak si pořádně pročtete její obsah, zda je uvedeno, že důvodem výpovědi je přemístění části zaměstnavatele. Pak se jedná o zákonný důvod výpovědi spojený s právem na odstupné. Pokud výpověď máte v šuplíku, tak vám ji zaměstnavatel zřejmě již doručil, maximálně si nenechal potvrdit její převzetí (nebo jste převzetí nepotvrdila, což nemá žádnou relevanci, protože zaměstnavatel může doložit doručení jiným způsobem).
On mi dal papír k podepsání s tím,že mu to mám poslat poštou.Ve vypovedi je napsáno:Dávám výpověd z pracovního poměru ke dni 31.12.2008 dohoudou,bez udání důvodu.Nepodepsala jsem mu to z toho důvodu,jelikož mám u něj 24 dní nevybrané dovolené a on mi oznámil,že už na to nemám nárok.Tak jsem si to nejprve chtěla zjistit a pak mi znamá řekla,že bych měla mít nárok na odstupné.Proto vám piší a stále se ptám.A jemu jsem nic nepodepisovala.
m dal
>>>>>>>>>výpověď pro nadbytečnost tak ano.
>>>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>>Takže když mi nabídne práci,těch 100km od bydliště a
>>>>>>>já jí nepřijmu,kvůli té vzdálenosti.Mám nárok na
>>>>>>>odstupné?
>>>>>>
>>
>>
>>>>
>>>>No už vám to VH napsala 2x
>>>
>>>No i vám děkuji
>>
>>Já mám sice trpělivosti dost, ale jak to, že teď zase
>>píšete o výpovědi, když celou tu dobu byla řeč o
>>dohodě. Máte-li v šuplíku výpověď, tak si pořádně
>>pročtete
>>její obsah, zda je uvedeno, že důvodem výpovědi je
>>přemístění části zaměstnavatele. Pak se jedná o
>>zákonný
>>důvod výpovědi spojený s právem na odstupné. Pokud
>>výpověď máte v šuplíku, tak vám ji zaměstnavatel
>>zřejmě
>>již doručil, maximálně si nenechal potvrdit její
>>převzetí (nebo jste převzetí nepotvrdila, což nemá
>>žádnou
>>relevanci, protože zaměstnavatel může doložit
>>doručení
>>jiným způsobem).
>
>On mi dal papír k podepsání s tím,že mu to mám poslat
>poštou.Ve vypovedi je napsáno:Dávám výpověd z
>pracovního poměru ke dni 31.12.2008 dohoudou,bez udání
>důvodu.Nepodepsala jsem mu to z toho důvodu,jelikož mám u něj
>24 dní nevybrané dovolené a on mi oznámil,že už na to
>nemám nárok.Tak jsem si to nejprve chtěla zjistit a
>pak mi znamá řekla,že bych měla mít nárok na
>odstupné.Proto vám piší a stále se ptám.A jemu jsem nic
>nepodepisovala.
Nespletla jste se? Takový blábol Vám snad nemohl dát, další-
že Vy mu máte poslat výpověď dohodou poštou? Nic neposílejte.
Ať se on rozhodne, jak s Vámi ukončí PP, na D nárok máte, pokud budete končit PP a nebudete mít platnou D vybranou,tak Vám ji musí proplatit. Jestliže se Vás chce zbavit, ať Vám dá on výpověď a máte nárok na odstupné,jak psáno výše.
Jestliže by jste podepsala dohodu o ukončení PP dohodou bez udání důvodu, tak velmi podstatně ohrozíte nárok na odstupné.
Mateřská je 28 týdnů od narození dítěte, potom jste povinna požádat zaměstnavatele o rodičovskou dovolenou. Tudíž vy jste žádala o rodičovskou dovolenou a ta vám končí v září ? Jestli ano, tak do září nepodepisujte nic a potom by vám měl dát zaměstnavatel výpověď s odstupným.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
23. 1. 2009 12:33
V listopadu r.2005 jsem nastoupila na nemocenskou,v cervenci 2006 na mateřskou dovolenou.Nyní jsem 2 roky na MD.Muj zaměstnavatel prodal provozovnu a koupil jinou,která je vzdalená od mého bydliště 100km.Po vzejemné dohodě jsme se domluvil,že ukončím prac.poměr,jelikož nemohu každý den dojíždět tolik kilometru.Mám nárok na odstupné,když v prac.smlouvě mám uvedenou adresu bývale provozovny.Smlouvu mám na dobu neurčitou.Děkuji