Re: trvání prac. neschopnosti-doklad
Dobrý den,
lístek o trvání prac.nesch. (tzv.lístek na peníze), je potřeba pokud nemoc trvá přes konec měsíce (např. 20.9.-3.10.), pak k 30.9. je nutný lístek na peníze. Pokud by lístek nedoložil, nemocenské by mu náleželo až při skončení prac.neschopnosti. Vám stačí ukončení.
V.
tak to je noční můra mzdových účetních (moje určitě) - protože budete platit 14 KD náhradu mzdy (samozřejmě - dle zákona),k tomu přinese Potvrzení o trvání PN (ke 14. dni, když to bude na přelomu měsíce, tak přinese Potvrzení dvě - ke konci měsíce a ke 14. KD) a na 1 den!!! musíte vyplnit Přílohu k žádosti o nemocenské dávky a s IV. + V. dílem zaslat na OSSZ
doktory pozlatit za to
No, to ukončení musíte odevzdat OSSZ, a vy byste neměla žádný doklad k proplacení. Podle zákona o nemocenském je lékař povinen vystavit průkaz o trvání prac. neschopnosti vždy ke 14. kalendářnímu dni nemoci, a dále podle potřeby na požádání zaměstnance nejméně 1x měsíčně.
Lístek o trvání prac. neschopnosti určitě vyžadujte, na jeho základě budete vyplácet náhradu mzdy za 14 dní a ukončení neschopenky musíte dát na OSSZ, protože ta mu bude od 15 dne vyplácet nemocenskou. Vy si ukončení neschopnosti ofoťte, aby jste věděla, do kdy byl zaměstnanec nemocen - omluven.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
23. 1. 2009 13:04
dobrý den, prosím o radu:
zaměstnanec nemoc 15 kalendářních dní.
Mám po něm požadovat lístek o trvání prac. neschopnosti k 15 kal. dni, nebo mi v tomto případě stačí ukončení neschopenky?
moc díky