Jak dlouho uchovávat doklady

• (neregistrovaný)

23. 1. 2009 19:44

Dobrý den!
    Prosím Vás, jak dlouho "musím" uchovávat doklady v domácnosti - např. faktry za byt - elektrika, plyn, nájem, různé vyúčtování záloh, výpisy z banky, faktury za telefon,....
    Musím je vůbec uchovávat? Nerada bych třeba kdyby někdo po mně chtěl doložit zaplacení zjistila, že žádný doklad nemám. Už se mi to jednou stalo: Z pojišťovny po mě chtěli zaplatit zálohy, které už jsem jednou zaplatila. Naštěstí jsem to měla v "uložených" výpisech z banky. Ale papíry se hromadí, tak mě napadlo, jak dlouho bych měla takové "účetní" doklady schovávat?
    Děkuji Vám za odpověď.
    Lucie

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 1. 2009 21:02

DanaW (neregistrovaný)

Re: Jak dlouho uchovávat doklady
      nemusíte vůbec nic.... to je Vaše rozhodnutí, zákon nařizuje archivaci účetních dokladů, v domácnosti je to opravdu Vás problém, takže bych spíše řekla, jak dlouho se Vám doma vejdou...... a jak dlouho se mohou vymáhat pohledávky..... což bývá 3-5 let...... pokud jsem nepřesná, někdo mne určitě doplní.....

třeba fakturu za telefon bych schovávala osobně tak rok, ale složenku o zaplacení raději tak roky 3...... atd...

• 23. 1. 2009 21:56

Lucie (neregistrovaný)

Re: Jak dlouho uchovávat doklady - DaněW
      Dano, moc Vám děkuju. Šlo mi hlavně o tohle - o doklady o zaplacení, faktury vždy na konci roku vyhazuji, ale doklady o zaplacení schovávám a mám některé ještě z roku 2000. Takže je už zlikviduji.
      Děkuji vám. Lucie

• 23. 1. 2009 21:59

DanaW (neregistrovaný)

Re: Jak dlouho uchovávat doklady - DaněW
      POZOR, RUKU DO OHNĚ NEDÁM ZA VLASTNÍ PŘÍJMENÍ :-)) ALE KROM ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN SE MI JEŠTĚ NESTALO, ŽE BY NĚKDO NĚCO VYMÁHAL PŘES 3 ROKY PO LHŮTĚ SPLATNOSTI.

čistě reálně, když neuhradíte plyn, do půl roku máte vystaráno (někdy i dřív) - prostě vám ho utnou, to samé telefon, elektřina, teplárenská atd.....

tím čistě hájím vlastní kůži, abyste to nevyhodila a zítra "protivný dopis" :-)))

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).