Re: ale co když se uzavře obchod?
podepsaná smlouva = uznáno, z hlediska DPH i daně z příjmu...
no a prokažte to...... ve své podstatě snadné, pokud pokud pozvete obchodního partnera na oběd a ohlídáte "zakázku", jakože investovaný oběd přinesl výnos či příjem.... koho to baví???
Jak už se zmiňovala DanaW - obědy i cokoliv dalšího teoreticky lze nacpat do daňových nákladů i do odpočtu dph, ale problém je v tom, že kontrole musíte PROKÁZAT, že nebýt toho oběda (nebo jiného požitku), tak by obchodní partner s vámi tu skvělou smlouvu neuzavřel. A jak tohle chcete prokazovat, to netuším.
Evi, osobně se domnívám, že docela snadno - tzn. tak, že prostě - nový klient, nový obchod, zisk - obchod k tomu přispěl. Nemusí mít nutně ten ZÁKLADNÍ význam.... že díky tomu obědu, ale ten oběd k tomu přispěl..... to se prokázat dá.... JE -LI TO NOVÝ KLIENT, myslím, že docela snadno....
udržování obchodních vztahů je složitější :-((( jakože z vděčnosti pozvu člověka, co s ním mám dobré obchodní vztahy........ prostě se blbě vysvětluje úřednici, že když jí přinesu kafe, že jsme něco vyřešili na chodbě (nevím, zda bych to kafe občas neměla inkasovat já).... že je to pro vztahy dobrý
DanoW, já to chápu a souhlasím s tím, že občerstvení pro obchodního partnera prostě patří k firemní kultuře a že v jiných zemích je to normální. Ostatně i u nás jsme měli do konce 1992 možnost odečítat si ze základu daně reprezentaci...
Problém vidím v tom, že poplatník může narazit na FÚ na blba/blbku, který zaujme přísné stanovisko: neprokázáno, tudíž neuznáno. Proto v tomto ohledu doporučuju klientům rozvážnost a pokud chtějí takovéto náklady jako daňově účinné, měli by počítat s tím, že se může stát, že jim to kontrola vyhodí (nebo taky ne).
nejspíš bude naše smůla, že žijeme v této zemi, na straně druhé, zkuste porovnat ty "lepší" nebo ty "horší"......
někdy prostě mám osobní poci "vytočení se", když zpochybňují lednici, mikrovlnku, případně rychlovarnou konvici...., někdy i kytky v květináči v kanclu.... (nedávno opravdu i to, zda mám tašku v majetku a je-li odepisována---- ne nebyla... 40.000 nestála, nejsem šílená, stála 3.500 a vejde se do ní notebook a šanon, na knedle jsem jí nekoupila:-)) , tudíž drobný... neodepisovaný.... nepřekročen limit, na knedle mám EGELITKU...)
to je standardní vybavení každé FÚ kuchyně...... či kanceláře, tak ať nekulej... p.s. když přijdou na kontrolu, uvaříte jim čaj nebo kafe??? ze soukromých nebo to firemně řešíte???
a uznaně nebo se před úřednicemi reprezentujete????
pardon, fakt mi začínají lézt na nervy... pruděj
DanoW, chápu, souhlasím... ale znáš to sama. Nejhorší je srážka s blbcem - a pokud má nad tebou ten blbec ouřední moc, může to bejt dost blbý :-( Na druhou stranu musím říct, že jsem se setkala s řadou fakt prima lidí z FÚ i při kontrolách - příjemní rozumní lidé, kteří dokáží i přimhouřit oko a neřeší banality, když vidí, že je to jinak celkem v pořádku.
ano, fakt znám....... kdybys potřebovala pomoc při těžkém "ouvej" po letech pátrání jsem našla člověka, co má v malíku správu daní...... no, laciný není, ale dovede zázraky :-)))) otázka je, jak velikého rozsahu ten průšvih je.....:-)))
takže repre x nerepre..... pokud se tu bavíme o obchodní večeři za do 5000 Kč... ve své podstatě je to o málo korunkách, takže o ničem...., co udělají nám i po 3 letech, či klientovi, doměří daň, úrok atd..... , je na nás, abychom klientovi vysvětlili, že se těžko prokazuje A PROKAZOVAT BUDE ON.... no a když neprokáže, holt to bude dražší....... stojí to vůbec za to??? to tam nacpat?
Jojo, to je námět k nekonečné diskuzi :-)
Dle mého názoru záleží (ne)úspěšná obhajoba i na tom, jestli jsme uzavřeli obchod za 100tisíc - nebo za 100milionů, jestli jsme firmou, která se neustále potácí ve ztrátách nebo kolem nuly - nebo jestli je trvale zisková a její hospodaření i účetnictví vypadá zdravě a věrohodně.
jsme se docela potkali v čase i příspěvku :-)))) , ale někteří klienti....
předevčírem jsem volala klientovi - instalatér, dodal účet na lyže...... není troškař... za balík
- že dodá-li knihu jízd.... vlastně nemám problém.... mlčel dlouho... na mou povahu (ve smlouvě máme, že ne to, co se netýká podnikání :-) - JAKOŽE VÁŽNĚ....)),
pak se začal chechtat, asi si představil sám sebe s WC na zádech, jak sjíždí Václavák :-))) a že se fakt spletl.... pak mám jiné "KÁDRY", CO NECHÁPOU, že 7 dní lázěňského pobytu fakt do daní nééé, - když nebudu odpočinutej, nemůžu podnikat :-))))
jo a poslední perla..... úhrada z firemního účtu - platební kartou - no prostě osobní výběr, za velkých ostychů jsem obdržela tu sjetinu z kasy.... BONGO SHOP... nebo něco podobného... sex shop.... - nemají soukromé účty nebo co??? :-))) ale pobavili.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
23. 1. 2009 22:13
Prosím o radu, mám tu doklad na ochodní oběd, dala bych ho nedaňově, ale co DPH mohu uplatnit?
Pokud ne, doklad mohu dát do nákladů, když to byl obchodní oběd s partnerem, podepsaná smlouva apod.nebo?
Lída