Denní vyměřovací základ OSVČ

• (neregistrovaný)

24. 1. 2009 8:40

Dobrý den, pátrala jsem v diskusích ohledně nemocenské OSVČ. Na stránkách mpsv.cz jsem našla kalkulačku pro výpočet nemocenské, ale nevím, jak určím vyměřovací základ, který se tam musí zadávat, jako vstupní hodnota. Poradíte někdo, prosím. Moc děkuji. Blanka.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 1. 2009 10:13

Láďa (neregistrovaný)

Re: denní vyměřovací základ OSVČ
      Dobrý den, pokud se jedná o nemocenskou 2009 vypočte se denní vyměřovací základ z pojistného na nemocenskou za posledních 12 měsíců před nástupem na PN. Pojistná je 1,4 %
      z měsíčního vyměřovacího základu, které si určíte k placení
      od 1.1.2009 i ze základu, které jste platila již doposud.
      Příklad: OSVČ platila v roce 2008 238,- měsíčně a PN nastoupila
      v 1/09.pojistné 238 je 1,4% z vyměřovacího základu 17000,-
      dále 17000x12/365=559, což je DVZ, který doplníte do tabulky.

• 24. 1. 2009 12:23

Láďa (neregistrovaný)

Blanko, zajímalo by mě jestli jsem Vám to vysvětlil srozumitelně?
      Výpočet jsem konzultoval s OSSZ. Myslím si, že nový systém je při dlouhodobé nemoci výhodnější než předešlý. Chtělo by to i jiné reakce.

• 24. 1. 2009 13:02

Blanka (neregistrovaný)

Já v tom ještě trochu bádala a myslím, že to říkáte správně. Bere se VZ za 12 měsíců, což z loňska bylo málo a ted se to bude postupně zvyšovat, protože bude vyšší VZ.

• 24. 1. 2009 15:09

Láďa (neregistrovaný)

Zas tak málo to není, když si do tabulky zadáte DVZ 559,-
      z loňských záloh 238,- vyjde Vám od 15.dne denní nemocenská
      303 Kč, od 31.do 60.dne 333,- a od 61,dne 363,- Kč. Při výpočtu se vychází ze zaplacených záloh v loňském roce, ale již podle nového zákona, tak mi to řekli na OSSZ.
      Pokud si OSVČ pro letošní rok bude platil vyšší zálohy bude mít nemocenskou o to vyšší. a to podle toho, kdy omarodí a jaké
      zálohy si bude platit, bude to průměr za předcházejících 12 měsíců před počátkem PN, dříve to bylo ze záloh předešlého kaledářného roku. Z OSSZ mi přišlo, že OSVČ musí mít zaplacené veškeré dlužné pojistné do 31.1.2009, vč. penále (já mám penále 5,- Kč), jinak nemocenské pojištění zanikne k 31.12.2008. To jen pro pobavení :).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).