Re: Kurzové rozdíly - progr.Pohoda
Kurzove rozdily pocita POHODA automaticky, mate to i v napovede a na webu.
Pred uzaverkou jen stisknete Uzaverku kurzovych rozdilu a Pohoda vse udela sama.
...
K tomuto účelu slouží funkce Uzávěrka kursových rozdílů z nabídky Účetnictví/Uzávěrka. Před provedením této uzávěrky je nutné mít v agendě Nastavení/Seznamy/Kursový lístek vyplněný denní kurz k 31.12.200x.
Funkce Uzávěrka kursových rozdílů vytvoří k poslednímu dni účetního období kursové rozdíly k jednotlivým neuhrazeným pohledávkám a závazkům v cizí měně do agendy Účetnictví/Interní doklady. Tyto doklady budou zaúčtovány podle předkontací zadaných agendě Nastavení/Globálním nastavení v sekci Cizí měny.
Pomocí tohoto povelu dojde rovněž k aktualizaci korunové částky ve sloupci „K likvidaci“ u jednotlivých dokladů, která zaručí správný výpočet kursových rozdílů ke dni jejich likvidace.
POZOR: Doklady zadané v cizí měně nesmí být před provedením uzávěrky kursových rozdílů zlikvidované.
Do Globálního nastavení v položce Cizí měny si zadáte předkontave pro výpočet kurzových rozdílů, nejspíš 1Kzp, 2Kzp, 3Kzz a 4Kzz a do Nastavení-Sestavy-Kurzový lístek si u všech měn, kterých se to týká, zadáte kurz ČNB k 31.12.2008 denní. No a pak si jen pustíte Účetnictví-Uzávěrka-Uzávěrka kurzových rozdílů. Pokud jste ovšem v roce 2009 již likvidovala pohledávky nebo závazky v cizí měně, musíte tyto likvidace nejdřív smazat a zlikvidovat znovu až po této uzávěrce (změní se vám totiž korunové zůstatky, neboli částky k likvidaci).
Pro násled.rok tam nic zatím není. Ale...jsem se teď dočetla, že...
Pokud však byl pro část dokladů v daňové evidenci používán denní kurs, je nutné tyto doklady z přepočtu vyloučit, aby neovlivňovaly základ daně. V takovém případě je nutné zadat opravu daňového základu ručně na dialogu Daň z příjmů v poli Úprava základu daně.
...to je pro mě složitá věc, asi mi to nemyslí.
Skutečný denní kurs jsem používala při platbě poplatků a úroku banky. Jak ty doklady mám vyloučit? Jako si vytisknout sestavu a ručně "vypíchnout"?
Nesplacené pohledávky v cizí měně ke konci r.2008 nemáme, vše bylo zaplaceno. A dle první odpovědi na můj dotaz musí být nezlikvidované, jinak se nepřepočítá.
Fakt nevím, jsem bezradná.
A vaše organizace používá daňovou evidenci ? To jsem překvapen, do dnes jsem žil v domnění že právnické osoby musí používat účetnictví ? :-))
No pokud nemáte na konci roku žádné nezlikvidované pohledávky ani závazky, obávám se, že nemáte co přepočítávat :-). Pak ovšem jste z obliga a nemusíte se již zbytek neděle trápit. :-)
Do obratu 3mil. tato org. může DE.
Vám se to řekne, že mohu být v klidu. Ale nejsem, jsem úplně do běla, protože práce "neodsýpá". Žádné pohledávky a závazky org. nemá. Jenže - pro rok 2008 řekli, že pro platby ze Slovenska se bude počítat jedn.kurs 29,-Kč a hotovo. A dle pokynu D-321 jsem povinná udělat přepočet. Prosím....
Hm, mám pocit, že v DE sestava, která má toto vyčíslit a o níž se bavíme funguje pouze tehdy, pokud používáte valutový BÚ a valuové pokladny. Pokud sice fakturujete v cizí měně, třeba EUR, ale platby do banky vám chodí k Kč (na korunový účet), tak vám asi v té sestavě, kterou najdete v sekci Soubor-Tiskové sestavy-Daň z příjmů vyleze sestava prázdná.
Tak pozor, toto je častá chyba. Žádná DE, ale JÚ - dle původních pravidel (pokud jste vyjmenovaná NO), především ZÚ dle tehdejšího znění a vyhl. č. 507/2002 Sb., pokud si dobře pamatuji.
V kurzových rozdílech se právě promítá jeden ze základních rozdílů mezi DE a JÚ.
V DE neděláte žádné přepočty pohledávek, závazků, pokladny, banky, příjmy a výdaje dle firemního (denní nebo pevný kurz ČNB) nebo jednotného kurzu.
V JÚ přepočty k pohledávek, závazků, pokladny, banky k 31.12., příjmy a výdaje firemním kurzem. Žádný jednotný kurz!
Rozdílů je více, zejména striktnější pravidla.
>>>Tak pozor, toto je častá chyba. Žádná DE, ale JÚ -
>>>dle
>>>původních pravidel (pokud jste vyjmenovaná NO),
>>>především ZÚ dle tehdejšího znění a vyhl. č. 507/2002
>>>Sb.,
>>>pokud si dobře pamatuji.
>>>V kurzových rozdílech se právě promítá jeden ze
>>>základních rozdílů mezi DE a JÚ.
>>>V DE neděláte žádné přepočty pohledávek, závazků,
>>>pokladny, banky, příjmy a výdaje dle firemního (denní
>>>nebo
>>>pevný kurz ČNB) nebo jednotného kurzu.
>>>V JÚ přepočty k pohledávek, závazků, pokladny, banky
>>>k
>>>31.12., příjmy a výdaje firemním kurzem. Žádný
>>>jednotný kurz!
>>>Rozdílů je více, zejména striktnější pravidla.
>>
>>Ano JÚ :-)) Kde ty vědomosti berete? Já se zcvoknu.
>>Chápu dobře, že přímy a výdaje v průběhu roku nemusím
>>přepočítávat - byl stanoven firmou jednot.kurz a pro
>>polatky bance denní kurs ???
>
>NO mohla stanovit pevný kurz, ne jednotný - zde je
>terminologie důležitá. Pokud byl kurz odvozen od kurzu
>ČNB roku 2008, je to v pořádku - směrnice, která toto
>stanovuje je samozřejmostí.
Ano, dám si pozor! Pevný kurs.
Nebudu přepočítávat tedy nic. Je to v souladu s Vnitř.směrnicí.
Mohu Vás poprosit - kde tuto možnost najdu - v kterém zákoně či
instrukci? Přesný odkaz. A moc děkuji
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 1. 2009 10:00
Dobrý den, poprvé mám v progr.Pohoda udělat kurz.rozdíly na konci roku a nevím, jak na to. Organizace - plátce DPH si stanovila jednot.kurz pro celý rok a tímto se přepočítávaly přijaté platby a odvádělo DPH.
Pročetla jsem příručky k Pohodě - ale nejsem o moc chytřejší.
Poradíte někdo?